Пиратите, които дойдоха от студа

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

brief-2-800x450-1 [EPA-EFE / ONLINER.BY HANDOUT]

Лидерите на ЕС изцяло промениха дневния ред на срещата на върха в понеделник, след като с тревога научиха, че Беларус е принудил пътнически самолет с издирван журналист на борда да се отклони и кацне в столицата Минск.

Скандалът е огромен. Пътнически самолет, излитащ от една държава от ЕС с дестинация друга държава от ЕС е отвлечен във въздуха и каца в трета страна, където е установен режим на диктатура и невинни пътници биват отвличани.

Впрочем за претекст пиратите използваха международно приетите протоколи в случай на бомбена заплаха.

Което вероятно означава, че писаните правила имат недостатъци.

Това е страшно.

Също е интересно е да се отбележи колко уплашени са диктаторите от журналистите.

Според съобщения,  цитирани от гръцкия всекидневник „Катимерини“ , 170 пътници са били на борда на полета на „Райън Ер“ от Атина.

След седем часа престой в Минск самолетът излита без шестима от пътниците: журналистът Роман Протасевич,  спътничката му София Сапега и четирима руски граждани. Не е изключено четиримата руснаци действително да са участвали в операцията.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е приятел с Владимир Путин, както и тайните служби на двете страни. Това показват снимката от публикацията на Агенция Франс Прес .

Разбира се, руските тайни служби са много по-мощни от беларуското КГБ. За руснаците предоставянето на „братска помощ“ е най-добрият начин да поставят бившата съветска република под пълен контрол .

Тъй като тайната операция започна на летището в Атина, може би най-интересните разкрития на срещата на върха биха могли да бъдат направени от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Но се съмняваме, че Мицотакис ще коментира това днес.

Много жалко е обаче, че гръцкият външен министър Никос Дендиас прие лична среща с руския си колега Сергей Лавров в Сочи. В същото време гръцкият бизнес призовава за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия.

Ако тайните действия са започнали в Атина, бихме предположили, че това е така, защото руските агенти са много по-спокойни в някои столици на ЕС, отколкото в други. Виена е друга такава столица (помните ли филма Третият човек?).

Между 2-5 юни Русия провежда ежегодния си Международен икономически форум в Санкт Петербург. Според съобщения в пресата, австрийският канцлер Себастиан Курц е сред тези, които ще вземат участие във форума онлайн. Смятаме, че той трябва да преразгледа това решение.

Лидерите на ЕС със сигурност ще обсъдят нови санкции срещу Беларус, но те също трябва да обмислят провеждането на по-малко противоречива политика спрямо Русия. Докато санкционират Беларус, лидерите на ЕС трябва също да избягват санкции срещу хората в Беларус, повечето от които се противопоставят на диктатора.

Забраната на полетите на беларуския национален превозвач е лесна мярка, но това може само да помогне на режима да отцепи допълнително изолираната държава.

Русия използва и злоупотребява с „правдоподобното отричане“. Затова ЕС трябва да обнови „петте принципа“ спрямо Русия.  След първоначалното им формулиране през 2016 г. нещата вървят от лошо към по-лошо.