Путин – агент на ЦРУ?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Продавачи инсталират телевизор в магазин за електроника в Москва, Русия, 3 декември 2015 г. [EPA-EFE/ЮРИЙ КОЧЕТКОВ]

Според руската пропаганда, Горбачов и Елцин са били агенти на ЦРУ, натоварени със задачата да унищожат СССР.

Този мит, макар и разконспириран от външнополитическата служба на ЕС, все още е актуален в руското общество, тъй като последният президент на СССР и първият президент на Русия са обвинявани, че са нанесли ужасна вреда на родината си – първият, като се е предал в Студената война без бой, а вторият – за това, че уж е позволил на САЩ да източат от Русия богатства за трилиони.

В този ред на мисли бихме могли да кажем, че Путин също вероятно е агент на ЦРУ, тъй като неговата война в Украйна нанася на Русия най-големия удар – по-тежък, отколкото би могъл да мечтае най-върлият ѝ противник (изключвайки използването на ядрено оръжие).

С нападението си срещу Украйна Русия на Путин причини преждевременния разпад на огромната си мрежа от платени агенти на влияние в целия ЕС, по-конкретно в Германия, но всъщност във всички страни. Като се има предвид личното минало на Путин в КГБ в Германия и огромните усилия за изграждане на такава огромна мрежа в продължение на десетилетия, подобен удар може да се разглежда само като държавна измяна.

Ситуацията във военно отношение е може би дори по-тежка. Русия направи военното си безсилие очевидно за света, докато Западът масирано укрепи източния си фланг. НАТО, за който Макрон беше казал през 2019г., че е „в мозъчна смърт“, е жив и функциониращ. Бившите неутрални държави обмислят присъединяване към Алианса, а държавите – членки на НАТО харчат милиарди в областта на отбраната. Голяма част от тези пари отиват в САЩ, основния противник на Русия. Можем да си представим как американският военнопромишлен комплекс, както го нарича Русия, казва: „Благодарим, г-н Путин!“

Да добавим и факта, че сега Европа се опитва да намали зависимостта си от руския тръбопроводен газ, като се обръща предимно към американския втечнен газ (но не само, тъй като няма достатъчно количество от него, за да замени руските доставки). Именно Русия на Путин направи този подарък на врага си. Без тази война Русия щеше да продължи да получава по един милиард евро на ден от страните от ЕС в замяна на своя природен газ. Сега тези приходи ще бъдат спомен.

И накрая, но не на последно място, САЩ изглежда разполагат с отлична информация за намеренията на Кремъл, което изглежда показва, че те използват „HUMINT“ или човешко разузнаване по високите етажи на властта в Москва: вероятно къртица на високо ниво. Анализатори си спомнят, че това никога не се е случвало по време на Студената война.

Съобщава се, че Путин е обсебен от мисълта за предатели и убийци, криещи се обкръжението му. Поради това изтичането на чувствителна информация от Кремъл е още по-малко вероятно. САЩ обаче бяха в състояние да предвидят нахлуването в Украйна и вероятно да предотвратят опасни ходове от страна на Кремъл, като например използването на химическо оръжие.

Не смятаме, че самият Путин е агент на ЦРУ, както и не вярваме, че Горбачов или Елцин са имали подобна роля. Горбачов и Елцин ще останат в историята като политици, които действаха отговорно в най-трудните времена от историята на страната си. За разлика от тях Путин ще бъде запомнен като президентът, който съсипа държавата си във време, в което перспективите на Русия всъщност все още бяха добри.