Русия отправя предизвикателство към световния ред от Украйна

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Русия хвърли бомба върху сграда на драматичен театър в Мариупол, където се приютиха около хиляда души, включително деца. Броят на жертвите е неизвестен. [Туитър]

Зверствата, които се извършват всеки ден на много места в Украйна, показват, че руските войски са орда от военнопрестъпници под надзора на престъпници от най-високо ниво, които предизвикват съществуващия световен ред и принципите на европейската и демократичната цивилизация, пише Роман Рукомеда.

Роман Рукомеда е украински политически анализатор. Това е шестнадесетият му разказ за руското нахлуване в Украйна, който той успява да изпрати на EURACTIV въпреки трудностите и ограничения достъп до интернет.

Третата седмица на руската агресия е към своя край. Руските военнопрестъпници продължават да демонстрират страстта си да унищожат не само Украйна и нейната горда нация, но и целия свободен свят, включително други държави – членки на ЕС и НАТО. Руските терористи на най-високо ниво заплашват САЩ и техните съюзници с въздушни нападения и ядрена война.

Руските военнопрестъпници позволяват на своите войници да ограбват украинското население, да плячкосват имуществото му и да отнемат живота му. Съществуват множество доказателства, че руските агресори са получили заповеди от своите командири да стрелят по цивилни граждани. В тежко бомбардирания Чернигов руските убийци откриват огън по хора, които се редят на опашка за хляб. Убити са повече от 10 мирни цивилни граждани.

Друг пример е един от най-пострадалите градове – Мариупол. В сряда вечерта руски самолет атакува със свръхтежка въздушна бомба местния драматичен театър, който служеше като убежище за страдащото местно население.

В мазето на театъра се криеха много деца и жени. Сега е невъзможно да се намерят оцелели под руините на театъра, тъй като военните действия продължават. Без съмнение това зверство на руснаците е довело до много жертви.

Има и много други примери за престъпно поведение на руски агресори, които влизат в частни къщи, убиват собствениците им, ограбват ги, крадат имуществото им, изтезават ги, отвличат лидери на местни общности, използват деца като жив щит срещу украинските въоръжени сили и убиват хора в колите им.

Всички тези случаи показват, че руските войски са орда от военни престъпници под надзора на престъпници от най-високо ниво, които оспорват съществуващия световен ред и принципите на европейската и демократичната цивилизация. С други думи, руснаците действат като врагове на съществуващата цивилизация, където Украйна е само първата стъпка, ако светът не спре агресорите.

Руските агресори демонстрираха същия подход на заплаха за световната цивилизация при превземането на украинските атомни електроцентрали и създаването на заплаха от нова ядрена катастрофа за целия свят.

Например руските терористи все още контролират Чернобил, като периодично изключват електричеството, което може да предизвика ядрен взрив на мястото, където се съхраняват ядрени отпадъци. В Запорожската атомна електроцентрала, също под руски контрол, те използват различни видове снаряди и боеприпаси във вътрешния двор на централата, съвсем близо до ядрения реактор, което може да доведе до катастрофални последици.

Руските военнопрестъпници се опитаха да превземат и друга южноукраинска ядрена станция близо до Николаев, но бяха спрени от украинските въоръжени сили. За съжаление Международната агенция за атомна енергия все още не може да контролира ситуацията и да изпрати свои специалисти в завзетите ядрени електроцентрали и станции, както изискват задълженията им.

Подобна слаба позиция на тази компетентна структура може да има невероятно висока цена за цялото човечество, тъй като сама Украйна сама не може да се противопостави на ядрения тероризъм, извършван от руските нашественици.

Повечето украинци се питат един друг – какво са направили, за да посрещнат такова злобно и нечовешко отношение от страна на руските агресори? И много от тях отговарят – Русия на Путин просто иска да унищожи Украйна като суверенна държава, украинския народ като нация, а свободният демократичен свят е пречка за руското господство в Европа и в световен мащаб.

Ето защо Украйна не може да си позволи да загуби тази война, тъй като от нея зависи по-нататъшното ни съществуване.

Засега Украйна продължава борбата си срещу агресорите, стабилизира икономиката си и мобилизира човешките си ресурси, погребва загиналите си герои и невинните жертви на руския тероризъм и продължава да вярва, че Европа няма да я остави сама срещу агресията на Путин.

Надяваме се, че европейските държави и техните висши политици вече разбират, че Украйна е основният щит срещу главната световна терористична държава – Русия, която е водеща заплаха за всички нас.