Руска рулетка

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief e вечерният коментар на EURACTIV. [EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN]

Министрите на страните членки на ЕС се срещнаха днес (22 февруари), за да обсъдят санкциите срещу Русия, вариращи от поставянето на отделни лица в „черния списък“ до максималните възможни мерки – налагането на икономически санкции.

ЕС е решен да вземе мерки след доклади, че опозиционерът Алексей Навални е бил отровен с новичок на руско летище. След това той бе осъден въпреки отзвука в международната общност, по обвинение, че не е бил в Русия, по времето, в което бе подложен на животоспасяващо лечение в Германия.

Вероятно решение за санкциите ще бъде взето по време на виртуалната среща на върха на ЕС на 25- 26 март.

Русия добре знае, че това е тест за нервите на ЕС. Официално Москва заяви, че ако санкциите стигнат твърде далеч, Русия просто ще прекъсне връзки с ЕС.

Това е интересна заявка, която ще се опитаме да анализираме днес.

В продължение на много години Кремъл провежда политика с висока икономическа цена за обеднелия руски народ. Тя цели да омаловажи ЕС като несъществуваща единица, да подкопае блока чрез всякакви хибридни планове и да подготви почвата за това, което ще предстои в бъдеще.

А какво е то?

Кремилинологията е неточна наука, практикувана от Запада от времето на Студената война. Днес той далеч не е по-навътре в материята от преди. Познавайки донякъде руската народопсихология, ще си позволя да направя своето предположение.

На Кремъл (“силоваците” при Владимир Путин) му е дошло до гуша от Съвета на Европа, Европейската комисия и други институции, които предоставят насоки, които той приема за намеса във вътрешните работи. Тези хора си казват: „Защо, по дяволите, сме длъжни да слушаме тези глупости?“ Прекъсването на отношенията наистина е вариант, отчасти защото не е останала конструктивна програма.

От друга страна, поне от гледна точка на Кремъл, е интересен сценарият, при който политици като Марин льо Пен поемат кормилото в ключови държави от ЕС.

Еманюел Макрон се опита да изпревари подобен курс, като предупреди през 2019 г., че “Европа ще изчезне”, ако не успее да преосмисли стратегията си към Русия.

Какво се опита да постигне Макрон?

Той се опита да се позиционира в същото поле, в което льо Пен вероятно смяташе, че е монополист.

Кремъл изчака да види какво стои зад думите на Макрон. И след като не видя нищо, вече не се колебае: залага на нов френски президент на име Марин льо Пен.

Ако Русия прекрати връзките си с ЕС, льо Пен и подобните на нея политици във всички страни членки ще получат почти пряка подкрепа от Кремъл по пътя към властта. Това ще бъде хибридна война по всички азимути, такава, каквато никога не сме виждали досега.

Целта ще бъде пълното унищожение на ЕС. И ако льо Пен спечели изборите през 2022 г., Кремъл ще бъде много близо до целта си.

Но ако, за да избегне това, ЕС или неговите ключови държави членки приемат, че не могат да критикуват Русия, или която и да е друга държава – защото нямат право да се месят във вътрешните работи на никоя страна – пригответе се за един по-различен и вероятно по-несигурен свят от този, който познаваме.

Русия се опитва да промени световния ред. Насочвайки пистолет към слепоочието на Макрон.