Сценарий на филм за Джеймс Бонд

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief e вечерният коментар на EURACTIV. [EPA-EFE/NIKOLAI PETROV / POOL]

Кои са основните елементи на филм за Джеймс Бонд? Красив актьор в главната роля и сценарий, включващ злодей, който крои нов план за изнудване и подчинение на света.

На този етап подозираме, че светът има поне един злодей, който отговаря на това описание. И той се намира в Европа.

В  ексклузивно интервю  за EURACTIV, литовският външен министър заяви, че беларуският диктатор Александър Лукашенко използва бежанци като оръжие в хибридна война за дестабилизиране на Литва. Литва е страната, която прие представители на беларуската опозиция.

През последните шест месеца, 21 пъти повече мигранти са преминали нелегално границата с Литва, отколкото през цялата 2020 г. Тази година близо 1700 мигранти са влезли в Литва от Беларус, като повече от 1000 от тях само през месец юли.

Половината от тях са се представили за граждани на Ирак, а други са от Конго, Камерун, Гвинея, Иран и Афганистан.

Литва вярва, че Лукашенко използва бежанците като оръжие и казва, че официалните туристически организации, като авиокомпаниите, изглежда си сътрудничат.

Външният министър Габриелиус Ландсбергис цитира авиокомпании, които прехвърлят хора от Багдад до Истанбул или от Истанбул до Минск. Той цитира и туристически агенции, регистрирани в няколко държави, които улесняват трафика на хора за чиста печалба.

Бърза онлайн проверка на евтини билети показва имената на няколко авиокомпании, които правят връзката от Истанбул до Минск. Най-ниската цена на еднопосочния билет е 106 евро. Дори да повярваме, че всички билети се продават на хора с валидни визи, това е изненадващо голям брой пътници, внезапно поискали да посетят Беларус.

За малка държава като Литва, без опит срещу бежански вълни, подобни хибридни атаки имат дестабилизиращ потенциал, който не бива да се подценява.

Лукашенко наказва тежко Литва, но може да се изкуши и да накаже целия ЕС заради наложените санкции.

Използвайки човешкото нещастие, последният диктатор на Европа може да добави нови муниции в своя арсенал.

Неотдавнашното оттегляне на западните сили от Афганистан може да предизвика нова вълна от търсещи убежище. Международното право предвижда, че тези хора не могат просто да бъдат върнати обратно.

И благодарение на преките пътища, които Литва твърди, че се предоставят от официални авиокомпании и туристически агенции, този път мигрантите могат да пристигнат за броени дни, а не месеци.

Рисковете са реални. ЕС очевидно не беше в състояние да научи уроците от миграционната криза от 2015 г. Имаше много обещания за „разрушаване на бизнес модела“ на трафикантите на хора, но има малко или никакви доказателства, че тези усилия са били успешни.

Не би трябвало обаче да е особено трудно да се санкционират строго всички авиокомпании или туристически компании, хванати да продават услугите си на хора без необходимите визи за влизане в ЕС, като по този начин улесняват незаконната миграция.

Крайно време е Жосеп Борел и Шарл Мишел да решат помежду си кой да облече костюма на Джеймс Бонд и да спаси Европа.