Удари под кръста в Украйна

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Политическата сцена на Украйна вероятно е сред най-интересните в света и то не само заради продължаващия опит за импийчмънт на Доналд Тръмп, във връзка с телефонния разговор с украинския му колега Владимир Зеленски.

Шпиони, изтекли записи, тайни операции, търсене на компромати, предателство и измяна –  всички съставки от най-добрите шпионски романи могат да се видят в днешна Украйна.

Да се предвиди развитието на вътрешните скандали в Украйна е невъзможно.

В същото време лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия се срещнаха в Париж в понеделник (9 декември), за да опитат да начертаят пътя напред. Но последните събития в Украйна едва ли правят работата им по-лесна. Те бяха свидетели как редица президенти си идват и отиват, всеки критикувайки предшественика си.

На 19 ноември изтекоха записи, за които се предполага, че са на Роман Труба, директор на Държавното бюро за разследване (ДБС), докладващ на Андрей Йосипович Богдан, ръководителя на администрацията на президента Владимир Зеленски, за разследване срещу бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Три дни по-късно напускащият председател на Европейския съвет Доналд Туск реагира със загриженост относно „политически мотивираните съдебни преследвания“. Порошенко е уважавана фигура в ЕС и в кръговете на Европейската народна партия, а ЕНП е известна с това, че не остава свои зад борда.

А случаят не е приключил.

На 3 декември парламентът на Украйна, Върховната Рада, прие закон „за подобряване на дейността“ на ДБС, който засили контрола на парламента над бюрото, както и промени статута на Бюрото от „централна изпълнителна държавна агенция“ в „държавна правоприлагаща агенция. „Поради значителните промени в компетенциите на ръководството на Бюрото”, Роман Труба и неговите заместници бяха помолени да се оттеглят.

Междувременно Труба остава на поста си, докато президентът Зеленски не подпише законопроекта, довел до уволнението му.

„Той [Труба] е заподозрян в някои политически пристрастни проекти. Чувайки записи на часове разговори, разбираме, че има политически натиск“, заяви народният представител Ирина Верешчук от партията „Слуга на народа“, според съобщенията на украинските медии на следващия ден.

Случайно или не, новите записи на Труба се появиха в същия ден, когато парламентът прие законопроекта, който ще освободи всички високопоставени служители от ръководството на Държавното бюро за разследване.

На въпрос дали изтеклите разговори трябва да бъдат разследвани, депутатът Верешчук отговори: „Определено. За подобни обвинения… разследване трябва да има”.

„Ако Труба е извършил престъпление, трябва да бъде наказан“, подчерта тя.

Труба не остана безучастен. Той заяви, че записите не са истински и затова няма никакво значение чий глас е в тях, но също така и разкри, че е намерил апаратура за подслушане в кабинета си.

Труба заяви, че служител на ДБС е отговорен за поставянето на подслушвателно устройство, по времето когато е започнато криминалното разследване срещу бившия президент Петро Порошенко. До момента Труба не е разкрил никакви имена.

На тръгване Труба също обяви, че преди да напусне поста си, материали по второ дело, свързано с Порошенко, ще бъдат изпратени на главния прокурор.

На 18 ноември ДБС посочи, че подозира Порошенко в незаконна дейност, съобщи “Kyiv Post. Дотогава бившият президент бе само свидетел в 13 текущи разследвания.

В момента Труба е депутат и се ползва с имунитет, който би трябвало да бъде свален от парламента, за да продължи разследването.

Порошенко вече е заподозрян в намеса в кадруване в съдебната система и в „незаконно назначаване“ на заместник-началника на Службата за външно разузнаване на Украйна Сергей Семочко, който бе обвинен в държавна измяна. Порошенко уволни Семечко, но в момента бившият шеф на разузнаването се опитва да се върне на поста си по съдебен ред.

Разследванията на Порошенко започнаха след вълна от наказателни жалби, подадени от Андрей Портнов, бившият заместник-ръководител в администрацията на експрезидента Виктор Янукович, свален по време на Евромайданската революция от 2014 г.

След революцията Портнов прекара пет години в емиграция и едва тази година се завърна в Украйна.

Туск, който междувременно стана председател на ЕНП, след появата на първите компромати срещу Порошенко, заяви: „Първото ми впечатление е, че това е нещо наистина опасно“.

Макар да посочи, че не е бил запознат с подробностите на момента, той подчерта, че „всеки опит за сплашване на лидерите на опозицията предизвиква безпокойство в Европа, където и да се случи“.

Докато в ЕС виждат партньорството на блока с източноевропейските страни като успех, върховенството на закона и доброто управление остават проблем за региона. Да видим дали наскоро обявените симпатии на Макрон към Русия ще помогнат за постигането на известен напредък в бъркотията, която е Украйна днес.