Украинофобия, руска пропаганда и война в Европа

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Журналисти гледат телевизионни екрани, показващи руския президент Владимир Путин, който говори по време на заседание на Висшия евразийски икономически съвет в Санкт Петербург, Русия, 20 декември 2019 г. [EPA-EFE/ANATOLY MALTSEVL / POOL]

Поставянето под въпрос на украинската идентичност, правото на страната да решава сама за себе си, да се защитава и да иска санкции, които да отслабят руската икономика, а оттам и способността за нападение – остават инструменти на руската пропаганда. Нека се уверим, че не помагаме за нейното разпространение, отправя апела си Анна Романдаш.

Анна Романдаш е украинска журналистка и писателка. Тя предостави тази статия специално за EURACTIV.

Изминаха три седмици, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Три седмици Европа е във война. Руските войски не успяха да превземат Киев или други големи градове, но успяха да нанесат ужасяващи щети.

Югоизточна Украйна остава най-пострадалата; град Мариупол съобщава за 20 000 загинали цивилни граждани в резултат на блокадата на руската армия и постоянния обстрел. Много градове са напълно разрушени. Някои от тях са под обсада, където протестите срещу окупаторите се посрещат с куршуми и отвличания на хора.

Цялата тази информация е лесно достъпна в Googe и може да бъде намерена в повечето европейски медии – със снимки, видеоклипове, свидетелства на оцелели и експертни коментари. И все пак, където и да погледна, в почти всички медии присъства и нещо друго: руската пропаганда.

Разбира се, тя е променила формата си, сега е много по-ненатрапчива, но все още е там, бързо препредавана и споделяна. Цитати на Владимир Путин и Сергей Лавров, неверни твърдения и обвинения, повтаряне на старата мантра за стратегическите интереси на страните и др. И дори когато лъжите биват посочвани, те пак се повтарят, така че читателите/зрителите/слушателите ги чуват отново и отново.

Отличен пример: стратегическите интереси. Чувала съм го толкова много пъти. Звучи по следния начин: Русия просто защитава себе си, зоната си на влияние и стратегическите си интереси. Да, войната е лоша и всичко останало, но тя нямаше да се случи, ако НАТО не беше провокирало Русия. Ако Русия беше сигурна, че Украйна никога няма да се присъедини към Алианса и остане неутрална страна, тя щеше да бъде мирна и в безопасност.

Този наратив с удоволствие се пропагандира от някои путинисти и симпатизанти в Европа, които не отричат войната, но прехвърлят вината на Путин и неговите поддръжници върху Запада.

В тази перспектива Украйна не е субект; тя е просто обект, който е нападнат, жертва на по-големи интереси. Желанията и надеждите на много милиони украинци не се вземат под внимание – те просто нямат значение.

Това е опасен наратив, изпълнен с колониализъм и империализъм. Той напълно пренебрегва украинците в името на стабилността под заплахата от по-голяма война.

Друг пропаганден разказ е повтарянето на путинисткия език. Руската война срещу Украйна се представя като някаква странна „украинска криза“ или „украински конфликт“. Руските войници се превръщат в „жертви на режима“, защото са били излъгани. Същото се отнася и за други руснаци – „жертви на държавната телевизия“.

Този наратив измества фокуса от действителното положение в Украйна. Войната, изпълнена с ужасяващи зверства, се превръща в много по-малък, много по-локализиран „братски“ конфликт, така че не се нуждае от толкова голямо внимание от страна на света.

Опитваме се да намерим оправдания за руските войници, които „просто изпълняват заповеди“ – въпреки че са знаели за плана за нахлуване в Украйна и за нападение срещу цивилни граждани. Съчувстваме на „невинните руснаци, които не знаят какво се случва“ – въпреки че руснаците винаги са имали достъп до недържавни медии, които са доставяли независима информация.

Дори и сега, с репресиите срещу социалните медии и независимите новини, все още има медии, които доставят неутрални данни, и винаги може да се използва VPN и възможност да се преглеждат рускоезични медии, базирани извън Русия.

Работата е там, че искаме да вярваме, че само една малка дузина от хората са жадни за война, но останалата част е мирна и пацифистка. И все пак повечето руснаци, или се преструват, че войната не ги засяга, или дори я подкрепят.

На следващо място, ние все още се отнасяме към Путин и неговите приближени като към източник на информация, който може да се цитира, ако не и да се използва за новини. Лъжите, произвеждани от Кремъл, подхранват много крайно десни конспирации, но те се разпространяват и в много по-умерени платформи – които споделят неверни твърдения просто защото руското ръководство ги генерира.

И накрая, руската пропаганда накара много европейци да поставят под въпрос Украйна като цяло: истинска държава ли е тя? Същата ли е като Русия? Иска ли Украйна да се върне при Русия след много „щастливи“ години в СССР?

Кремъл ни накара да мислим, че присъствието на рускоговорящи и дългата и трагична история на Украйна като руска колония би трябвало да са достатъчни, за да не се зачитат украинците като нация и суверенна държава. Онези, които се борят срещу тази пропаганда, често бяха определяни като русофоби.

Войната обаче промени гледната точка: лесно е да се види колко украинофобски са всички тези наративи.

Поставянето под съмнение на украинската идентичност, правото да решава, да се защитава и да иска санкции, които да отслабят руската икономика и по този начин способността за нападение – остават инструменти на руската пропаганда. Не е достатъчно просто да признаем това, много е важно да спрем да споделяме тези наративи.

Пропагандната машина на Кремъл съществува от години. Русия анексира Крим преди осем години – по същото време, когато подкрепяше сепаратистите в Източна Украйна.

През цялото това време руската информационна война следваше войските си, завладявайки много умове в цяла Европа. Този път не можем да ѝ позволим да победи.