Цяла Украйна се превърна в един голям военен лагер

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Извънредното положение ще влезе в сила в петък (4 март). През последните две години извънредното положение беше обявявано няколко пъти заради пандемията от COVID-19. Този път няма да се прилагат ограничителни мерки. [EPA-EFE/РОМАН ПЛИПЕЙ]

В Украйна идва помощ от цивилизования свят, докато украинците се организират в доброволчески групи, които патрулират в градовете, извършват логистика за цивилни и военни, строят укрепления и си помагат, пише Роман Рукомеда.

Роман Рукомеда е украински политически анализатор. Това е шестият му разказ за инвазията на Русия в Украйна, който той успя да изпрати до EURACTIV въпреки ограничения достъп до интернет.

Измина една седмица от началото на руската агресия срещу Украйна. През вечерта на седмия ден от украинската героична съпротива ООН окончателно определи Русия като държава-агресор. Но тя не е само агресор, тя е и военнопрестъпна и терористична държава.

До 2 март включително, Русия уби над 2000 цивилни, десетки от които деца, докато много други останаха сираци. Десетки бебета се родиха в подземни убежища.

Много малки градове близо до Харков, Чернигов, Киев и Мариупол са разрушени, а хората там са на ръба на хуманитарна катастрофа.

Руските агресори започнаха да убиват цивилни с ракети и бомби, а техните войски започнаха да ограбват хора, магазини и други цивилни обекти.

Днес в украинския град Енергодар, който е на път за най-голямата европейска южно-украинска атомна електроцентрала, стотици цивилни блокираха пътя на руските терористи. Те не искаха да пуснат войниците на агресора да стигнат до атомната електроцентрала, защото разбираха какво би означавало повреждането ѝ.

Вторник вечерта руски военнопрестъпници започнаха да хвърлят гранати и да стрелят по невъоръжени цивилни, убивайки ги, за да разчистят пътя си към електроцентралата. Трябва да се каже, че руските терористи продължават да контролират атомната станция в Чернобил, където нивото на радиация вече се е повишило.

Допълнителни ресурси обаче идват от вътрешността на страната и целия цивилизован свят. Стотици хиляди доброволци вече са назначени във въоръжените сили и териториалната отбрана в цялата страна.

Останалите хора, на които е казано да чакат, се организират в доброволчески групи, които патрулират в градовете, извършват логистика за цивилни и военни, строят укрепления и си помагат. Цялата страна се превърна в един голям военен лагер. Всеки се опитва да помогне и да намери своето място в националната съпротива срещу руските агресори.

Дори хората на териториите, които руските терористи превземат, оказват съпротива. Те участват в мирни демонстрации, настоявайки терористите да се изтеглят. Понякога се опитват да унищожат руска техника и военни конвои. Борбата се води в цяла Украйна.

Международната помощ за Украйна също е от решаващо значение. Страната ни вече получава модерни, ефективни оръжия от 19 държави. В Украйна започнаха да пристигат доброволци от 16 държави. Този процес става все по-интензивен с всеки изминал ден.

Въпреки това международната общност трябва да разбере спешната необходимост от максимално наказване на руската държава, властите, икономиката, нейните възможности и индустриален потенциал, за да спаси мира в Европа и света.

Русия е военнопрестъпна и терористична държава. Нейният президент и неговото правителство, с всички, ангажирани с планирането на агресията срещу Украйна, трябва да бъдат съдени като военни престъпници от международен трибунал. Ако това не се случи, Европа няма да осигури свободата си.