99 проблема за украинския президент Зеленски

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

Володимир Зеленски [Sergey Dolzhenko/EPA/EFE]

Публично разкритата стенограма на разговора на американския президент Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски трябва да е предупреждение за това, какво се случва, когато завесата се вдигне, пише Ивета Чернева.

Ивета Чернева е автор в областта на международните отношения, сигурността и човешките права. Биографията й включва работа във и познаване отблизо на Американския Конгрес и ООН.

За повечето наблюдатели във Вашингтон, но не само, прожекторът е насочен към злодея Тръмп, но тук трябва да се обърне внимание и на кашата, в която украинският президент се забърка, след като е решил да играе с Тръмп по Тръмповите правила.

Повечето гласове във вашингтонското общество са доста благосклонни към Зеленски. Мнения, изказани в „Политико“ и „Слейт“ през тази седмица, се кълнат, че Зеленски не е слуга на Тръмп или пък, че скандалът няма да нарани репутацията на Зеленски и ще отмине бързо.

В един глас коментатори се опитват да омаловажат това, което Зеленски казва в разговора и да подчертаят, че Зеленски, като актьора, който сме свикнали да гледаме, всъщност е играл роля и е надигал Тръмп. Това е разбираемо – проявява се съчувствие към президента, станал „заложник“ на машинациите на Тръмп.

Но Зеленски има 99 проблема и Тръмп не е единственият му такъв.

„Следващият прокурор ще бъде 100% мой човек“

Според стенограмата на разговора, Зеленски казва на Тръмп: „Исках да ти кажа за прокурора… Тъй като спечелихме пълно мнозинство в парламента, следващият главен прокурор ще бъде 100% мой човек, мой кандидат. Той или тя ще разследва ситуацията, и по специално компанията, която спомена.“

Казвайки на Тръмп, че следващият главен прокурор на Украйна ще бъде 100% негов човек и ще разследва случаите, които Тръмп иска, Зеленски показва, че не е по различен от своите предшественици. Съдебна система в съветски стил, така добре позната на Източна Европа, предполага, че прокурори-пионки следват желанията на управляващите, за да създадат квазисправедливост. Тази “справедливост“ е избирателна, в най-добрия случай, и репресивна, в най-лошия.

България, по подобен начин, в момента се бори със скандал за репресиране на медии, който е свързан с номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Самата кандидатура оставя много въпроси за това, на кои кръгове той ще служи.

Реформа на съдебната система е от голяма важност за гласоподавателите в Източна Европа. Зеленски беше избран върху платформата на свежия, неопетнен глас в контраст с украинското минало. В този случай, той се проваля, докато се опитва да се нагажда по Тръмп и маха за довиждане на обещанието си за независима съдебна система. Целият му разговор с Тръмп звучи като заговор, водещ към нагласено разследване. Украинците би трябвало да са ядосани. Много ядосани.

Кланяйки се на Тръмп

Като се започне от Тръмповата реторика за „източване на блатото“ (във Вашингтон), съгласяването с Тръмп „на 1000%“, като се премине през обещанията, че Украйна ще купува американски нефт и военно оборудване, и като се стигне до това, че Зеленски отсяда в „Тръмп Тауър“, когато е в Ню Йорк, украинският президент очевидно се кланя на Тръмп.

Това няма да се приеме добре у дома. Като нация, която непрекъснато се бори за независимостта си, изразявайки чак токова раболепие и желание да угоди, Зеленски не се държи като независим лидер на горда нация. Чака го буря вкъщи.

Пренебрежителни приказки за ЕС

Опитвайки се да се натегне на Тръмп, Зеленски говори пренебрежително за Европейския съюз:

„Те не правят достатъчно за Украйна. Оказва се, че въпреки че логически погледнато, Европейският съюз трябва да бъде най-големият ни партньор, всъщност Америка е много по-голям партньор от ЕС и аз съм много благодарен за това, защото Америка прави много за Украйна. Много повече от Европейския съюз…“.

В контекста на отношенията на Тръмп с Путин и фактът, че Тръмп взима външнополитически решения по прищявка, не е особено трезво за Украйна да отчуждава ЕС, като го съпоставя негативно със САЩ.

ЕС е най-големият донор на финансова помощ за Украйна. Държавите от ЕС са и най-близките географски съюзници на Украйна. САЩ никога няма да усетят заплахата за сигурност, идваща от руска агресия, така както ЕС държавите биха я усетили. Наивно е да се мисли – както се подчертава в дебата от различни места вече — че Зеленски просто трябва да направи няколко телефонни разговора с Меркел, Макрон и Комисията и да оправи нещата. Това е по-сериозно. Зеленски не само се кланя на Тръмп, той говори неуважително за най-важните си партньори.

Независимо от пагубната ситуация, в която задържането на американска военна помощ би оставило Зеленски, лидер на нация трябва да запази достойнството си, представяйки своята държава. Това е труден урок, който Зеленски ще научи у дома.