Zoom дипломация

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Zoom е една от най-популярните платформи за видеоконференции в света. Тя се използва не само от бизнеса, но и от Европейския съюз по време на пандемията, когато физическите срещи станаха невъзможни. През последните седмици всички ние използваме тези платформи и те са наистина полезни. Въпросът обаче е: възможно ли големите решения да бъдат вземани онлайн?

Вече беше казано, че за особено важен въпрос, какъвто е дългосрочният бюджет на ЕС за 2021-2027 г., ще е необходима физическа среща на лидерите на ЕС.

Журналистите, които си спомнят как бяха приети предишните многогодишни финансови рамки, знаят, че за постигане на споразумение са необходими много дискусии в кулоарите. Съществува и формат, наречен “изповедалнята”, при който националните лидери се опитват да извлекат ползи за страните си в последната минута. А това няма как да се случи онлайн…

Може би това е причината поради която лидерите на ЕС не стигнаха твърде далеч на телеконференцията в четвъртък (23 април) за необходимия пакет за възстановяване вследствие на здравната криза. Поне този път националните лидери не са имали остър сблъсък.

По-успешни ли са обаче другите международни организации в телеконференциите?

Интересен е примерът с един от най-продължителните конфликти в света – този в Нагорни Карабах. Територията, населявана главно от етнически арменци, принадлежи на Азербайджан и бе завзета от подкрепяни от Армения сепаратисти. Те обявиха независимост по време на конфликта от 1988-1994 г., при който загинаха най-малко 30 000 души, а стотици хиляди бяха разселени.

Международният орган, който се занимава с конфликта, е Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, оглавявана от съпредседателство, състояща се от Франция, Русия и САЩ.

Във вторник се проведе среща на министрите на външните работи на Азербайджан и Армения с участието на съпредседателите на Минската група на ОССЕ. Поради разпространението на пандемията тази среща се проведе под формата на телеконференция.

Виртуалната среща произведе доста конструктивно съвместно изявление, като отчете и призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за глобално прекратяване на огъня по време на пандемията. Похвално е продължаването на мирните преговори във време, в което световните правителства, включително Армения и Азербайджан, които са технически във война, се борят с пандемията от COVID-19.

Положително е, че усилията за установяване на мир продължават в непроменен формат, споменава се и за “творчески и конструктивен тласък на мирния процес”. Негативното е, че на окупираните територии бяха проведени т. нар. избори, които съвместното изявление пропусна да спомене.

Нагорни Карабах е един от малкото конфликти в света, който може да бъде решен поетапно, ако Армения и Азербайджан приемат принципа, че печалбата за едната страна не е загуба за другата.

Окупацията не донесе много полза на Армения, а с очакваното тежко икономическо въздействие на пандемията, решение за установяване на мир е въпрос на здрав разум. Ако страните се възползват от призива на Гутериш и направят крачка към разрешаване на конфликти без да губят допълнително време, това би бил чудесен пример, че дистанционната дипломация наистина работи.