Австрия е готова да съди ЕС заради включването на ядрената енергия в правилата за зелено финансиране

Австрийският министър Леоноре Гевеслер каза пред EURACTIV защо ядрената енергия няма място в правилата на ЕС за устойчиво финансиране и защо нейната страна е готова да оспори очаквания делегиран акт в съда. Източник: Parlamentsdirektion / Thomas Jantzen

Министърът на енергетиката и климата на Австрия Леоноре Гевеслер каза в ексклузивно интервю за EURACTIV, че страната ѝ е готова да се обърне към съда, ако ЕС реши да включи ядрената енергия в правилата на блока за устойчиво финансиране.

През октомври председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕК скоро ще внесе предложения за газ и ядрена енергия като част от таксономията за устойчиво финансиране на блока – набор от правила, предназначени да предоставят на инвеститорите обща дефиниция за това какво е зелено и какво не.

Група от дванадесет държави от ЕС, водени от Франция и Финландия, сред които е и България, искат ядрената енергия да бъде включена в правилата за зелено финансиране, като твърдят, че ядрената енергетика е нисковъглероден енергиен източник и че радиоактивните отпадъци могат да се обработват безопасно, ако се вземат подходящи мерки.

Австрия обаче би била готова да оспори това решение пред Съда на ЕС, каза Леоноре Гевеслер, австрийският министър на опазването на климата и енергетиката.

„Няма правно основание за включване на ядрената енергия в таксономията на ЕС“, каза Гевеслер и добави: „Ако таксономията на ЕС включва ядрена енергия, ние сме готови да оспорим това в съда“.

Австрия е в центъра на съюз от пет държави, обединяващ Дания, Германия, Люксембург и Португалия, който се стреми да предотврати включването на ядрената енергия в правилата на ЕС за зелено финансиране. Алиансът беше лансиран по време на срещата на върха по климата COP26 в Глазгоу.

Правен анализ

За Гевеслер „надеждността на таксономията е заложена на карта“, когато се решава как да се класифицира ядрената енергия според правилата на ЕС за зелено финансиране.

По-рано тази година австрийското министерство на енергетиката и климата възложи правен анализ, който установи, че „включването на ядрената енергия не е съвместимо с правното основание на член 10 от Регламента за таксономията“, каза тя.

По отношение на таксономията ние носим голяма да останем последователни с амбициите на Европейския зелен договор и да поддържаме доверие във финансовите пазари, аргументира се тя.

„Съществените щети, причинени от ядрената енергия, са добре документирани в исторически план“, обясни тя, цитирайки „опасностите от самата ядрена енергия“, както се вижда от катастрофите в Чернобил и Фукушима.

Безопасното изхвърляне на отработено радиоактивно гориво също е проблем. „Все още не сме намерили глобално решение за окончателното му съхранение“, каза тя.

Освен това ядрената енергия „е твърде скъпа и твърде бавна, за да допринесе“ за целите на блока за климата, продължи Гевеслер.

Френският реактор от следващо поколение, който в момента се строи във Фламанвил, чието строителство започна през 2007 г., беше значително отложено, като завършването сега е планирано за 2023 г., докато в същото време разходите са се увеличили пет пъти, отбеляза тя.

По-рано този месец френският депутат от ЕС Паскал Канфин предложи ядрената енергия и газът да бъдат включени в таксономията като „преходни“ енергийни източници, докато блокът преследва дългосрочното си преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Предложението на Канфин е газът да се обозначава като инвестиция за „преход“, когато замества въглищата и при условие, че са спазени строги прагове за емисии.

Но Гевеслер отхвърли и това предложение. „Само защото нещо е по-малко лошо от въглищата, не го прави добро или устойчиво. Това все още е изкопаема енергия“, каза тя.

Според Гевеслер, Австрия ще може да разчита на подкрепата на Германия и Испания, в случай че се обърне към съда по въпроса.

„Испания изцяло споделя позицията на Австрия. Испания не иска нито ядрена енергия, нито изкопаемия газ в таксономията и се е аргументирала много ясно и преди“, каза тя.

Докато Испания отсъстваше от групата на пет държави, обявен на COP26, тя „изпрати съвместно писмо [с Австрия и други] относно ядрената енергия до Европейската комисия преди месеци.“, обясни Гевеслер.

На Германия също винаги може да се разчита в борбата срещу ядрената енергия.

„Ядрената енергия не може да бъде решение в климатичната криза, тя е твърде рискова, твърде бавна, твърде скъпа“, обясни нейният германски колега Свеня Шулце, служебен министър на околната среда, на 11 ноември.

„Нито един климатичен активист не трябва да разчита на ядрената енергия“, добави тя.