Австрия ще раздава годишен климатичен бонус до 200 евро

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Австрийският парламент прие климатична такса върху изкопаемите горива като част от своята еко-социална данъчна реформа. Приета в четвъртък (20 януари), реформата ще доведе до връщане на таксата на данъкоплатците под формата на климатичен бонус.

Бонусът на стойност до 200 евро за гражданите е в зависимост от това къде живеят и колко използват обществения транспорт. Той е предназначен да компенсира повишените цени на бензина, газа, дизела и нафтата за отопление.

Реформата ще доведе до това австрийците да получават между 100 и 200 евро годишно в зависимост от това къде живеят и колко достъпен е общественият транспорт за тях. Например тези в градовете ще получават по-малко, докато хората в провинцията ще получават повече.

„Няма да постигнем зелената трансформация срещу хората“, обясни финансовият министър Магнус Брунер, отбелязвайки, че хората, живеещи в провинцията често са принудени да разчитат на автомобилите си.

Мярката ще дойде успоредно с предложения въглероден данък, който ще започне от 35 евро за тон емисии на въглерод от 1 юли. До 2025 г. таксата ще се увеличи до 55 евро на тон, което ще доведе до увеличение на цените на газа и дизела с 13 до 15 цента за литър.

Това би представлявало „наказателен данък“, обясни Хуберт Фукс, бивш министър на финансите на крайнодеснята Партия на свободата на Австрия (FPÖ).

„Това вече е огромна данъчна реформа“, каза Брунер. Заедно с екологичните стимули, местната икономика ще бъде облекчена с 18 милиарда евро, шест пъти по-голямо облекчение от планираното в Германия, добави той.

Социалните последици от въглеродния данък върху отоплението и автомобилния транспорт са много спорни, но в Брюксел текат дискусии за разширяването на подобна схема за целия ЕС.

„Разширяването на търговията с емисии е мъртво раждане“, обясни водещият френски депутат от ЕС Паскал Канфин в интервю за FAZ. Канфин по-рано предупреди, че въвеждането на въглеродна цена за дизела или нафтата за отопление ще предизвика масови протести.

За да облекчи напрежението върху по-бедните части на обществото, Европейската комисия предложи фонд, който да изплаща милиарди на семейства с по-ниски доходи. В момента предложението за социален климатичен фонд се обсъжда в Европейския парламент и в столиците на страните от ЕС.