„Балкански поток“ утроява доставките на газ от Унгария в Словакия

Българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич инспектираха изграждането на Балкански поток на българска територия на 1 юни 2020 г. [Фейсбук страница на Бойко Борисов]

Унгария ще утрои капацитета на граничния газопровод за природен газ до Словакия до 2024 г. Това ще позволи на газопровода да пренася повече от 5 милиарда кубически метра природен газ годишно, заяви външният министър на страната във вторник (2 юни).

Увеличението ще придобие голямо значение, след като южният газопровод за природен газ, който ще пренася руския газ към Европа през Балканите, започне да функционира. Това добави Петер Сиярто, министър на въшните работи на Унгария, припомняйки скорошното споразумение с руския Газпром.

Унгария лежи на трасето на Балкански поток – разширение на газопровода “Турски поток”, който ще внася руски природен газ през Турция, България, Сърбия и Унгария до газовия хъб “Баумгартен” край Виена.

Тръбопроводът беше официално открит в началото на 2020 г., но строителството в региона на Балканите продължава. Той ще стане основен заместител на основния маршрут през Украйна, през който руският газ традиционно преминава към Европа.

В понеделник българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната има за цел да завърши секцията си до края на годината, като инспектира строителството заедно с гостуващия сръбски президент Александър Вучич.

Унгария също работи за осигуряване на алтернативни газови маршрути и източници за намаляване на зависимостта от руски газ през Украйна, което в миналото се оказа чувствителен геополитически въпрос.

Будапеща заяви, че е в преговори с няколко участници на световния пазар за закупуване на втечнен природен газ през пристанище за втечнен природен газ в Хърватия, след като  то започне да функционира през януари 2021 г.