Берлин въвежда болезнена схема за пестене на газ

Изправена пред намалените газови потоци от Русия, Германия ще гори повече въглища, ще плаща на индустрията, за да консумира по-малко газ и ще предоставя заеми на търговците на газ в услуга на допълнителни покупки. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Изправена пред намалените газови потоци от Русия, Германия ще гори повече въглища, ще плаща на индустрията да използва по-малко газ и и ще предостави милиарди евро заеми на търговци за купуване на допълнителни количества.

Малко страни са толкова зависими от руския газ, колкото Германия. Най-големият нетен вносител в ЕС на газ от Кремъл беше разтърсен от многократните намаления на доставките, тъй като руската държавна газова компания „Газпром“ обяви, че има технически проблеми, свързани със санкциите. Потоците през ключовия газопровод „Северен поток 1“ са намалели до 40% от обичайните към 16 юни.

„Ситуацията е сериозна. Ето защо ние допълнително засилваме предпазните мерки и предприемаме още стъпки за намаляване на потреблението на газ“, посочи Роберт Хабек, министър на икономиката и действията в областта на климата, в писмено изявление в неделя (19 юни).

„Потреблението на газ трябва да продължи да намалява, но трябва да се складира повече газ в хранилищата. В противен случай ще бъде много трудно през зимата. Сега ще предприемем следващите стъпки“, добави той.

Хабек въвежда нов набор от мерки, насочени към намаляване на търсенето от промишлеността и за производството на електроенергия, както и предоставяне на държавни заеми на търговците на газ, за да се даде възможност за закупуване на допълнителни количества.

Въглищните електроцентрали са в готовност

Намаляването на използването на газ при производството на електроенергия първоначално беше предвидено като част от инициатива за енергийна сигурност през май, с около 10 гигавата капацитет в готовност.

Законът в момента се разглежда в германския парламент и трябва да влезе в сила някъде в средата на юли.

„Със закона ние създаваме резерви за на газ. И вече мога да кажа – ще започнем да действаме веднага щом законът влезе в сила“, обясни Хабек.

С производството на газ от над шест тераватчаса електроенергия през април и подобни количества през май, германското правителство се надява да съхранява допълнително газ и да увеличи използването на въглища.

Правителството по-рано обмисляше, но след това реши да не удължава крайните срокове за затваряне на последните си ядрени реактори след датата им на изключване на 31 декември 2021 г. Ядрената енергия „няма да ни помогне“, каза Хабек през март.

Сега ще има допълнителни въглищни електроцентрали в експлоатация за преходен период. Настоящите планове ще запазят резерва за подмяна на газ до 31 март 2024 г.

„Това е болезнено, но е чиста необходимост в тази ситуация, за да се намали потреблението на газ“, каза германският министър.

Стимули за индустрията

До лятото германското правителство ще въведе модел на търгове за газ, което ще създаде стимули за промишлените потребители да намалят потреблението на газ, подобно на схемите, които вече съществуват на пазарите на електроенергия. Това обикновено се наричат ​​схеми за намаляване на търсенето.

На компаниите ще се плаща „възнаграждение, базирано на цената на труда“, за да не консумират газ. „Това създава стимул за намаляване на потреблението в индустрията, така че да има повече складирани количества“, подчерта министърът.

Тази схема вече има подкрепата на германската индустрия. „Ние особено подкрепяме плана за насърчаване на намаляването на потреблението на газ в индустрията чрез търгове“, обясни Карл Хаусген, президент на асоциацията на машиностроителите, на 19 юни.

Заеми за търговци

Trading Hub Europe – съвместно дъщерно дружество на единадесет газопреносни оператори, които отговарят за германските газови пазари, ще има задачата да закупи допълнителни обеми газ.

За тази цел дружеството ще получи заем от 15 милиарда евро от държавната банка KfW, както съобщи германската държавна телевизия, като се позова на правителствени източници. Целта е да  има необходимата ликвидност за закупуване на газ и повишаване на нивата на съхранение  в страната.

Преди това съвместното дъщерно дружество беше упълномощено да започне да съхранява газ в няколко хранилища, където има недостиг,, включително в най-голямото в страната в Реден, което е собственост на „Газпром“.

Мерките, предложени от Хабек, бяха приветствани от експерти.

„Много разумно е това, което Хабек планира, за да спести газ. Въпреки че това можеше да се случи по-рано“, написа в Туитър Клаудия Кемферт, професор по енергийна политика в Германския институт за икономически изследвания.

Гласовете извън Германия бяха много по-критични.

„Германската енергийна политика достига връх на абсурда. Ще отвори отново въглищните електроцентрали, като затвори ядрените“, написа в Туитър Жерар Аро, бивш френски посланик в ООН и Съединените щати.