Берлин ще използва хранилищата на „Газпром“ на германска територия

Германското правителство издаде указ, за ​​да гарантира, че започва съхранението на газ в най-голямото съоръжение в страната в Реден, собственост на Газпром. [EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL]

Германското правителство разпореди газът да се съхранява в най-голямото газово хранилище в страната – Реден, за да се гарантира сигурността на доставките. Газовите складове в съоръжението, продадено на „Газпром“, досега бяха на исторически ниски нива.

По обем германските газови складове са най-големите в ЕС. Способността им да съхраняват газ обаче беше възпрепятствана, тъй като най-голямото газово хранилище в Реден беше продадено на „Газпром“ през 2015 г. След това обемите в съоръжението непрекъснато се движеха на около 2% от капацитета, затова германското правителство реши да действа.

„Ние предприемаме още една важна стъпка за по-нататъшно укрепване на сигурността на доставките и готовността в Германия и за да бъдем подходящо оборудвани за следващата зима “, заяви германският министър на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек късно в сряда (1 юни).

„Тъй като нивата на съхранение в най-голямото съоръжение за съхранение на газ в Германия в Реден са на исторически ниски нива от месеци, тук е необходимо да се действа бързо“, добави той.

За да предотврати поредната зима с ниски газови запаси, германското правителство прие закон на 30 април, който налага хранилището да е напълнено с газ до 80% към 1 октомври. Законът също така упълномощава правителството да се намесва с указ, ако задълженията за съхранение на газ не могат да бъдат изпълени.

„В случая с Реден заради войната в Украйна ще имаме проблеми“, посочи Хабек в изявление.

В началото на април правителството в Берлин беше принудено да блокира ликвидацията на „Газпром Германия“- германското дъщерно дружество на руската държавна компания, като я национализира.

Сега, когато „Газпром“ прекъсна доставките на газ за Shell, от които 1,2 милиарда кубически метра бяха предназначени за германския пазар, ситуацията изглежда се изостря.

„С министерското постановление създаваме условия, така че операторът на пазарната зона Trading Hub Europe да започне да инжектира газ възможно най-бързо“, обясни министърът.

В Германия други две компании продължават да доставят руски газ – „Юнипер“ и DWE – „Де Ве Е“, като „Юнипер“ е най-големият доставчик.

„Газпром“ вече спря доставките за България, Полша и Финландия.