Берлин подозира политически мотиви в намалените доставки от „Газпром“

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Руската държавна газова компания „Газпром“ ще намали допълнително газовите доставки през газопровода „Северен поток 1“ от 16 юни, обяснявайки това с технически проблеми. Берлин обаче подозира, че мотивите са политически.

Газопроводът „Северен поток 1“ има годишен капацитет от около 55 милиарда кубически метра газ и е построен по време на управлението на канцлера Ангела Меркел, за да може Русия да обслужва Германия директно. На 14 юни руската компанията обяви 40% намаление на газовите потоци.

На въпрос за това германският вицеканцлер Роберт Хабек отбеляза, че това е по същество политически мотивирано. „Това не е началото, а продължение на тенденцията на операция стъпка по стъпка, тъй като потоците на газ към различни страни се намаляват“, каза той пред журналисти на 15 юни.

Преди това Русия санкционира германското дъщерно дружество на „Газпром“, след като германската федерална мрежова агенция пое управлението на компанията.

Газпром посочи като причина за проблемите с капацитета проблеми с поддръжката на компресорите на „Сименс“ поради санкциите, нещо, което Хабек отхвърли. „Ние установихме, в тясна консултация с Европейската комисия, че проблемите с поддръжката не са свързани със санкциите“, нещо, което „Сименс“ потвърди, обясни заместник-канцлерът.

Освен това първата поддръжка на компресора първоначално е била планирана за есента, добави той. „Какво ще бъде доставено сега през следващите часове, дни ще трябва да изчакаме и да видим“, отбеляза той.

Около два часа по-късно „Газпром“ намали още повече потоците.

„Газпром“ спира още една газова турбина, произведена от „Сименс“ в компресорната станция Портовая“, което ще намали производителността до максимум 67 милиона кубически метра от 16 юни, заяви „Газпром“ в прессъобщение от 15 юни.

„Докладите ясно показват, че оправданието на руската страна е просто претекст. Очевидно това е стратегия за нарушаване на реда и повишаване на цените“, коментира Хабек след последното съобщение на „Газпром“.

Анализаторите приписват намаляването на газовите потоци на стратегическото регулиране от руското правителство. „Те явно се притесняват, че европейските газови хранилища се пълнят твърде бързо“, каза енергийният експерт Айра Джоузеф. „Русия иска да притисне Европа колкото може по-силно, за да възпрепятства максимално европейските възможности за подкрепа на Украйна“, написа в Туитър експертът по газовите мрежи Георг Фишер.