Бивш US дипломат: Германците знаят, че „Северен поток 2“ е позор

Евентуална руска офанзива срещу Украйна ще попречи на Германия да запази сегашната си позиция по Северен поток 2, каза в интервю за EURACTIV Полша Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша по време на администрацията на Клинтън. [EPA / BARTIAL TREZZINI]

Евентуална руска офанзива срещу Украйна ще попречи на Германия да запази сегашната си позиция по „Северен поток 2“. Това каза в интервю за EURACTIV Полша Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша по време на администрацията на Клинтън.

“Руската военна офанзива срещу Украйна още повече би затруднила Германия да запази сегашната си позиция”, каза той и добави, че най-доброто краткосрочно решение е спирането на работата – или мораториум – върху проекта от германска страна и  САЩ да прекратят санкциите.

“Това би дало шанс на всички страни [Полша, Украйна, Европейската комисия, Германия, САЩ] да помислят за най-доброто решение. Решението също може да се отложи до изборите в Германия. А това може да бъде повод за Германия да преразгледа решението си”.

Фрид каза, че германското правителство прави грешка в продължение на повече от 15 години, от времето, когато Герхард Шрьодер е бил канцлер.

“Това, което направи Шрьодер, е позор. Германия го знае. Но трябва постоянно да си напомняме, че системата на Путин е заплаха за Европа и демокрацията”, каза той.

Фрид подчерта, че “Северен поток 2” е лоша идея, защото ще раздели енергийния пазар в Европа.

“Това дава възможност на Путин да продава газ на Германия, заобикаляйки Полша и Украйна. Правителството на САЩ би могло да използва инструменти като санкции, за да спре “Северен поток 2”. Те биха могли да го направят, но това би струвало скъпо от гледна точка на отношенията с Германия”, посочи той.

“Чух, че германското правителство ще обмисли смекчаването на вредата на „Северен поток 2“. “Трябва да бъде забранено на Русия да комуникира с Германия без знанието на поляци, украинци и други”, посочи Фрид. Той добави, че поляците, останалата част от Европа и американците трябва да чуят какво може да предложи Берлин.