Борисов подари на приятеля си Вучич картина от строежа на “Турски поток”

[Новости]

Българският премиер Бойко Борисов е изпратил твърде странен подарък на сръбския президент Александър Вучич – картина в стил социалистически реализъм, на която двамата са изобразени как инспектират строителството на газопровода “Балкански поток”. Картината е нарисувана от художника Симеон Кръстев, а за подаръка съобщи първо сръбското издание “Новости”.

Подаръкът е бил връчен на външния министър на Сърбия Никола Селакович, който в сряда бе в София и се срещна с Борисов. Любопитното в случая е, че на 1 януари по тъмни зори Вучич присъства на официалното откриване на газопровода, а неговият български приятел отсъстваше. Борисов винаги е подчертавал приятелските си отношения със сръбския президент.

В 10 часа на 1 януари Борисов отиде да посреща несъществуващия азерски газ при Кулата. Три седмици по-късно се оказа, че азерски газ в България всъщност не влиза, защото капацитетът на съществуващите газови връзки с Гърция е изчерпан и не може да поеме количества от Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Българският премиер обясни, че ще открие официално “Балкански поток”, когато бъде готова и новата междусистемна газова връзка с Гърция. Тя ще ни даде достъп до ТАП, който пренася азерски газ и дава на България достъп до терминала за втечнен газ в Александрупулис.

В началото Борисов бе много възторжен от напредъка на строителството на “Балкански поток”, но в средата на миналата година реши да намали децибелите по темата. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп на два пъти заплаши трасето със санкции. Причината е, че тръбата е продължение на “Турски поток” и пренася главно руски газ към Европа, заобикаляйки Украйна.

Борисов няколко пъти кани Вучич за обща инспекция на тръбата, което включваше и облитане с хеликоптер. Българският премиер нарича газопровода “Балкански поток”, въпреки че в Западна Европа и САЩ нямат съмнение, че става дума за “Турски поток”. След американските заплахи Борисов се отказа и от “Балкански поток” в опит да прикрие международния характер на проекта. От думите му се разбра, че България е платила 3 милиарда лева за развитие на вътрешната газопреносна мрежа на страната, през която ще се пренася руски газ за Сърбия.

Авторът на любопитната картина Симеон Кръстев е известен български творец, който създава произведения в много изобразителни жанрове, пише специализираното издание за култура “Площад Славейков”. Той работи в областта на графичния дизайн, живописта и художественото оформление на пощенски марки, монети, фирмени лога.

Кръстев в продължение на години е оформител на “Алманах на българската мода”. Автор е на стотици филмови, оперни, театрални, политически, спортни, социални плакати. Активно работи в областта на художественото оформление на материали за конгреси, избори, политически акции.

Предстои изложба

По-късно правителствената пресслужба съобщи, че инициатива на Консорциума “Аркад”, който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз” ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей.

Изложбата се организира съвместно от “Аркад”, “Булгартрансгаз” и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на “Балкански поток”. Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от “Аркад” на “Булгартрансгаз”, които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов.

“Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на “Балкански поток”, обяснява пресслужбата.

Картината е била изпратена чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент – Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки.