Борисов посочи ливада за строеж на “американския” блок на АЕЦ “Козлодуй”

[стопкадър]

“Тaзи нивa щe бъдe VII peaĸтop нa AEЦ “Koзлoдyй”, обяви тържествено във вторник премиерът Бойко Борисов под силния дъжд. Той направи живо включване от своя фейсбук профил, а около него се бяха събрали финансовият министър Кирил Ананиев, енергийният министър Теменужка Петков, плюс лидерите на двата най-големи синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.

“Искаме да направим VII блок с коренно различна технология от досегашната. 100% диверсификация, както направихме с газта. Разработваме система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях. Това ще е някъде 2027 г., живот и здраве”, обясни Борисов.

7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден на площадка номер 2. През февруари тя бе одобрена със заповед на председателя на Агенцията за ядрено регулиране. С това приключва подготвителният етап на проекта за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Утре на заседанието на Министерския съвет ще дадем старт на процедурите.Проектът ще бъде разработен по модерна технология, с американски реактор и гориво. Така ще постигнем 100% диверсификация, както направихме с разширяването на газопреносната мрежа на България.Мислим не само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ „Козлодуй“. Продължаваме да експлоатираме наличните ядрени мощности в България, както и да се реализират нови. Това е от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната ни, но и за редуциране на емисиите от парникови газове в контекста за климатична неутралност на ЕС до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.За нас финансовата стабилност и бюджетната дисциплина винаги са били приоритет, а предизборното харчене никога не ни е било присъщо. Сега, в условията на криза заради пандемията, сме фокусирали усилията си да подкрепим бизнеса, гражданите и да помогнем на най-уязвимите, за да сведем до минимум негативните ефекти от коронавируса. Предвиждаме допълнителни 1,825 млрд. лв. за пенсии догодина – минималната ще се повиши от 250 на 300 лв. Пенсиите между 300 и 369 лв. ще нараснат с 10%, а всички останали – с 5%. Максималната пенсия ще стане 1440 лв., без да вдигаме максималния осигурителен доход. Както през всички години досега, предвиждаме и повишение с 10% на заплатите в бюджетната сфера. Осигурили сме допълнителни 360 млн. лв. за възнагражденията на учителите, с което да завършим поетия към тях ангажимент за двойно увеличение на заплатите в рамките на мандата.Всеки ден работим за хората.

Geplaatst door Boyko Borissov op Dinsdag 13 oktober 2020

Седми блок щял да да е един “вepoятнo aмepиĸaнcĸи peaĸтop”, a България щял да заложи и на пo-мaлĸите мoдyлни реактори, обясни Борисов на своите събеседници.

Това е посланието на българския премиер към Вашингтон. Преди две седмици в София бе американският помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, който разкритикува проектите за АЕЦ “Белене” с руския ядрен реактор и продължението на газопровода “Турски поток”, който ще пренася основно руски газ.

Фанън обясни, че България смята да построи АЕЦ “Белене” с остаряла ядрена технология, която дори Русия не използва на своя територия. Председателят на САЩ обяви директно, че Вашингтон е против двата енергийни проекта, защото увеличават зависимостта на София от Кремъл. Премиерът Борисов не дава и дума да се каже за спиране на газопровода, но веднага реагира по ядрения въпрос.

Теменужка Πeтĸoвa каза, че за VII блoĸ “пpeдcтoят aнaлизи” и нe e яcнo ĸoй щe инвecтиpa в нeгo.

В момента България формално движи проекта за строителство на втората си атомна електроцентрала в Белене. Според различни експертни проучвания АЕЦ “Белене” вече е струвала на данъкоплатците най-малко 3.5 млрд. лв. до прекратяването си през 2012 година. След това държавата продължи да инвестира усилия в този проект, а насреща има само един складиран руски реактор. До 1991 година държавата бе платила други 1.2 милиарда за строителството на ядрената площадка и стария ядрен реактор “Шкода”, който бе изпратен в Русия.

Ако България продължи с усилията да строи “Белене”, то руската компания “Росатом” изглежда като най-вероятен победител в процедурата по избор на стратегически инвеститор в проекта. Решаващият ход на руснаците бе направен през юни, когато компанията сключи споразумение с френската компания “Фраматом” и американската “Дженерал Електрик” да са нейни доставчици на оборудване. Трите компании ще участват с обща оферта към българското правителство, което засега не желае да дава държавни гаранции за проекта.

Проектът за втора атомна електроцентрала засега се оценява на около 10 милиарда евро. Смята се, че VII блок в Козлодуй ще излезе по-рентабилен, защото той ще използва инфраструктурата на сегашната централа.

През 2013 година енергийният министър в правителството “Орешарски” Драгомир Стойнев обяви, че американската корпорация “Уестингхаус” е готова да построи VII блок в “Козлодуй” само за пет години и на цена около 5.5 милиарда долара. След това при Борисов българската енергетика се върна към варианта “Белене”, за да се завие отново към разширяването на “Козлодуй”.