Борисов посрещна азерския газ от Гърция, Вучич – руския от България

Премиерът Бойко Боросов на посещение в компресорната станция "Петрич""

На 1 януари сутринта премиерът Бойко Борисов посрещна първите доставки азерски газ за България, които се пренасят през старата газова връзка с Гърция “Кулата”. Няколко часа преди това сръбският президент Александър Вучич посрещна още по тъмни зори руския газ от “Балкански поток“, който идва по трасето от Турция и България.

Българският премиер пристигна при компресорната станция “Петрич“ с голяма делегация, която включваше енергийния министър Теменужка Петкова, шефовете на държавни газови дружества и азерския посланик Наргиз Гурбанова.

България подписа договор с Азербайджан за внос на 1 милиард куб.м. газ годишно, което е около 1/3 от нуждите на вътрешния пазар. Доставките стават възможни след пускането на Трансадриатическия газопровод, който тръгна през миналата година. Премиерът анонсира, че ще говори с азерския президент Илхам Алиев за увеличение на количествата до 1.2 млрд. куб. м., когато бъде построен интерконекторът България-Гърция. Строителната компания обявява, че срокът за завършването на проекта е октомври тази година.

“Виждате и как нашите братя в Сърбия се радват, че “Балкански поток“ работи, но ние ще го открием, когато станем готови с всичко (с интерконектора България-Гърция, който има подкрепата на ЕС и САЩ-б.р.). Когато всичкото стане готово, ще поканя и съседите, всички колеги ще дойдат, защото това, което България направи, дава възможност за пълна диверсификация и дава възможност на нашите съседи да печелят от транзитните такси“, коментира Борисов.

Той допълни: “Това е пълна диверсификация. Всеки, който има евтин газ, ние можем да го прекараме през нашите тръби“.

МНа този фон “Булгаргаз“ обяви, че ще внесе в енергийния регулатор (КЕВР) заявление за намаляване на цената на природния газ за януари заради доставките на азерския газ.

“Ако си спомняте една студена зима, когато бях кмет на София и “Газпром“ завъртя кранчето и градовете потънаха в студ. Сега това не може да случи, защото имаме ново ниво на сигурност на доставките“, коментира премиерът.

„Това е исторически момент“, каза и азербайджанският посланик в България. Енергийният министър Теменужка Петкова обясни: “Азерският газ е една мечта на много българи, която успяхме да осъществим“.

Основното трасе за транзит на азерски газ трябва да е новия интерконектор между България и Гърция, който се строи с голямо забавяне. България твърди, че причината е пандемията, но коронавирусът не оказа почти никакво влияние върху строежа на продължението на “Турски поток“, който пренася руски газ

По тъмно на 1 януари президентът на Сърбия Александър Вучич приветства старта на т.нар. газопровод “Балкански поток”, който дава ново трасе на доставките на руски газ за страната. В Сърбия започва да постъпва природен газ от Русия, който е транзитиран през територията на Турция и България, а след това продължава към Унгария.

Официалната церемония бе проведена в газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад. Тя бе е предавана пряко от агенция Танюг.

“Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара“, заяви Вучич.

В церемонията в Господжинци участваха също руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания „Сърбиягаз” Душан Баятович, представители на руски компании, строили газопроводана сръбска територия.

“Бакански поток“ е продължение на руския газопровод “Турски поток” през територията на България и Сърбия. След това трасето продължава към Унгария. Пълната мощност на тръбата на вход към България е 19.3 млрд. куб. м годишно, а изходният капацитет е 12.7 млрд. куб. м годишно. Цената на тръбата през българската територия е около 1.1 милиарда евро без ДДС.