Борисов ще ходи при Путин и Ердоган за откриването на “Турски поток”

Премиерът Бойко Борисов обясни, че ще обсъди ситуацията с турския президент Реджеп Ердоган. [boykoborissov.bg]

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Истанбул с президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Разговорите им ще бъдат за газовите доставки за България през газопровода “Турски поток” и строежа на българското му отклонение “Балкански поток”. Срещата ще е на 8 януари, за когато Борисов е поканен в Турция за откриването на “Турски поток”, съобщи в. “24 часа”, като се позова на свои източници. Точно преди да замине за Истанбул при Путин и Ердоган, Борисов ще има специален разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл.

Както EURACTIVE вече писа, САЩ ще наложат санкции на всеки газопровод, който изглежда като продължение на “Турски поток” и ще пренася предимно руски газ. “Балкански поток” напълно отговаря на това описание.

България бе избрана за продължението на “Турски поток” през юни 2018 г. Алтернатива беше турският газопровод да минава през Гърция и под Адриатическо море към Италия. България бави реализацията на продължението на “Турски поток” на своя територия, каза в началото на декември Путин. “Русия ще намери други възможности за реализирането на “Турски поток”, ако България не иска”, закани се той. „Аз ще се чуя с Путин, за да видим какво му обясняват, какво му докладват. В момента и двата ни газопровода се строят на максимална скорост”, отговори Борисов. И обеща сроковете да бъдат спазени.

Освен президентите Путин и Ердоган в Истанбул на церемонията ще бъде и главният изпълнителен директор на “Газпром” Алексей Милер.

В края на ноември Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. След разговорите им бе анонсирано, че САЩ ще помогне на България в области като борбата с корупцията, гарантиране на независимостта на медиите и енергийната диверсификация. “Обясних, че не ние сме толкова зависими от Русия, а всъщност тя е зависима от Европа, защото ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат приходи”, разказа Борисов след срещата.

България търси американско одобрение за планираните газопроводи още от 2015 г. Американците настояват за приоритетно изграждане на проекта “Три морета”, който да свърже източноевропейските държави с терминалите за втечнен природен газ в Полша и Гърция. Част от него е и газопровода IGB, който строят заедно България и Гърция. Той трябва да бъде готов през октомври 2020 г. и също се очаква да бъде обсъден с Дейвид Хейл, пише “24 часа”.