Босна и Херцеговина да спре да строи малки ВЕЦ-ове, призова Леонаро ди Каприо

Ди Каприо призовава БиХ да спре да строи мини-водноелектрически централи. [ Shutterstock / taniavolobueva ]

Холивудската филмова звезда Леонардо ди Каприо изпрати писмо до властите в Босна и Херцеговина с настояване да приемат законодателството, което забранява строежа на голям брой малки водноелектрически централи. Той настоя за същото и  миналата есен.

Ходът на американския актьор, филмов продуцент и природозащитник бе предизвикан от неотдавнашен протест на местни природозащитни активисти, които спряха началото на строителството на 15 малки водноелектрически централи в страната.

Различни асоциации, наречени Коалиция за защита на реките, предупреждават, че в страната вече са построени или се планират над 430 малки водноелектрически централи. Еколози твърдят, че проектите унищожават някои от най-добре запазените реки и гори в Европа и отклоняват и замърсяват водите.

„Нека реките на Босна и Херцеговина да текат на свобода“, написа Ди Каприо в Туитър през септември миналата година, като отбеляза, че мини-водноелектрическите централи представляват сериозен риск за хиляди километри диви реки в тази страна.