Брюксел приветства “каспийския газ“ в страните от ЕС

Клапан в компресорната станция Кипой, която свързва ТАП и ТАНАП.  [TAP website]

Европейската комисия приветства в петък началото на експлоатацията на Трансадриатическия тръбопровод (TAП). Това е последният участък от южния газов коридор, благодарение на който изпомпваният от морското находище в Азербайджан “Шах Дениз” газ започна да достига до Италия.

Като ключов компонент на 3500 км южния газов коридор, тръбопроводът TAП влезе в експлоатация на 15 ноември, въпреки че постижението остана до голяма степен незабелязано.

Помолен за коментар, говорителят на Европейската комисия Тим Макфий каза, че изпълнителният орган на ЕС “приветства началото на експлоатацията на TAП, който свързва Гърция с Италия през Албания, като доставя каспийски газ за потребителите в ЕС“.

“Проектът ще увеличи избора и конкуренцията, ще подобри енергийната сигурност и ще разнообрази доставките на газ, особено в Италия, Гърция и България, както и в региона на Югоизточна Европа. TAП е проект от общ интерес за ЕС и важна част от южния газов коридор”, допълни Макфий.

Идеята за проекта на газопровода е на повече от 10 години, когато той се конкурираше с други газопроводи за пренос на газ от Азербайджан, като вече несъществуващия “Набуко”. Русия от години подхранваше амбициите да изгради газопровода “Посейдон“ от Гърция за Италия. Като предвижданията бяха да доставя 8 млрд.куб.м. газ годишно за Южна Италия, но проектът така и не се осъществи.

Изграждането на TAП започна преди четири години и половина, но срещна трудности в последния си етап, защото активисти в Италия се протестираха срещу изсичането на 211 маслинови дървета.

За да ги успокоят местните власти пресадиха дърветата  и тръбопроводът беше завършен на 12 октомври, а газът започна да тече на 15 ноември. Дългият 878 км тръбопровод се свързва с Трансанадолския тръбопровод (TAНAП) на турско-гръцката граница в Кипой, пресича Гърция и Албания и Адриатическо море, преди да излезе на брега в Южна Италия.

Тръбопроводът има капацитет да доставя от 10 милиарда кубически метра годишно и е проектиран с потенциал да удвои пропускателната си способност до 20 bcm / y. Очаква се “Шах Дениз” да достигне пик на производството през 2023 г., когато TAП също ще достигне пълния си капацитет.

Маршрутът на Трансадриатическия газопровод може да улесни доставките на газ за няколко страни от Югоизточна Европа. България ще се свърже с него чрез интерконектора Гърция-България, който е на последен етап на завършване, и ще внесе 1 млрд. куб. м/г азерски газ, което представлява около една трета от годишното й потребление. Досега България беше зависима от вноса на руски газ на почти 100%.

Акционерният дял на TAП включва British Petroleum (20%), азербайджанската компания SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enagás (16%) и базираната в Швейцария компания Axpo (5%).

Еврокомисията от години популяризира политиката на диверсификация на доставките на газ. Според експерти най-очевидният резултат от тази политика е именно TAП, който за първи път доставя газ по тръбопровод от Изток от източник, различен от Русия. Други източници на диверсификация са главно под формата на доставки до различни терминали в морските страни от ЕС.

Комисията обеща да представи подробности за това как нейната политика за намаляване на зависимостта от руски газ се превежда в цифри.