Будапеща подписа договор с „Газпром“, Киев е разочарован

Унгарският MVM Zrt. подписа дългосрочен договор за покупка на газ с руския „Газпром“ [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Унгария подписа петнадесетгодишен договор за закупуване на газ с руския гигант „Газпром“, заобикаляйки Украйна. Това разгневи Киев, който заяви, че ще се обърне към Европейската комисия за съдействие.

Унгарският MVM Zrt. подписа дългосрочен договор за покупка на газ с руския „Газпром“ за петнадесет години, обяви министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто в Будапеща в понеделник.

Според министъра договорът ще гарантира енергийната сигурност на Унгария за петнадесет години в свят, пълен с несигурност.

Украинското външно министерство реагира още на същия ден, като заяви, че Киев е „изненадан и разочарован“, че газът ще пристига в Унгария по маршрут, който заобикаля Украйна, и се обръща към Европейската комисия по този въпрос.

Киев заяви, че сделката не отговаря на принципите на украинско-унгарски договор, подписан на 6 декември 1991 г. Страната ще поиска от Европейската комисия да прецени дали унгарско-руският договор за газови доставки е в съответствие с европейските енергийни правила.

Договорът обхваща покупката на 4,5 милиарда кубически метра газ годишно. „Газпром“ ще достави този обем до Унгария по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м от юг през сръбско-унгарския интерконектор, който ще заработи от 1 октомври, и 1 млрд. куб. м от Австрия.