„Булгаргаз“ не може да плаща на Русия и Азербайджан заради „Топлофикация-София“

Ако „Топлофикация-София“ не плати до 25 октомври просрочени задължения за доставка на газ в размер на 130 милиона лева, държавната компания „Булгаргаз“ няма да може да плати своите задължения към руския и азерския доставчик. Това предупреждава ръководството на държавната газова компания в писмо до премиера Стефан Янев, кметицата на София Йорданка Фандъкова и ДАНС.

Най-сериозното предупреждение е, че дълговете на „Топлофикация-София“ застрашават договора с AGSC за доставка на азерски газ. Банката-издател на банковата гаранция по договора за доставка на газ от азерската газова компания (AGSC) твърди, че просрочените задължения на софийската топлофикация представляват „сериозен риск“. Съгласно договора с банката-издател на гаранцията „Булгаргаз“ е поел задължения да не преминава определена граница на просрочените задължения към „Топлофикация-София“.

Нарушение на договора с банката може да доведе до пълно усвояване на банковата гаранция от AGSC и да прекрати договора за доставка на азерски газ с „Булгаргаз“ още преди да е започнал работа интерконкторът с Гърция.

„Булгаргаз“ съобщава, че ще бъде принуден да прекрати договора с „Топлофикация-София“, за да осигури доставките за останалите си клиенти в страната. Временното решение е „Българският енергиен холдинг“ да плати на „Булгаргаз“ просрочените задължения на столичното парно, но апелът към правителството и софийското кметство е да се намери трайно решение на въпроса.

Дългът на „Топлофикация – София“ е натрупан само за 10 месеца през тази година, въпреки цесията на общите задължения на дружеството за доставка на газ. БЕХ наскоро намали дълга на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“ с 55 милиона лева.

„Булгаргаз“ напомня на премиера Стефан Янев, че многократно са предупредени всички отговорни институции относно проблема с просрочените задължения на софийското парно. Изпратени са 10 писма, но дългът не е погасен и не намерено решение.

Това е случило, въпреки надвзетите приходи от „Топлофикация-София“ от 22 милиона лева за последните 18 месеца, както и направени компенсаторни плащания към за други 59 милиона лева. Дългът на столичното парно не само не е покрит, но се е утроил.

„Булгаргаз“ напомня, че „Топлофикация-София“ продава и електроенергия на рекордни цени в последните месеци. Това не е така при останалите топлофикации.

„Дългът на Топлофикация – София застрашава енергийната сигурност на страната и дългосрочните стратегически проекти, свързани с либерализацията на търговията“, се казва в писмото на газовия доставчик.

Размерът на задълженията на „Топлофикация-София“ за доставка на газ може да достигне 370 милиона лева до края на годината. „Булгаргаз“ не разполага с тази пари, които застрашава непрекъснатостта на доставките за клиентите в страната.