Бъдещето на ядрената енергия в ЕС става все по-несигурно

Ядрен реактор на пристанище Антверпен. Докато Белгия постепенно премахва ядрената енергия, в Полша и Чехия се предвиждат нови проекти. [ TonyV3112 / Shutterstock ]

Индустрията се изнервя все повече от плановете на Европейската комисия да направи оценка на безопасността при работа с радиоактивни отпадъци. През следващия месец се очаква експертен доклад за това как да се класифицира ядрената енергия според таксономията на ЕС за зелено финансиране.

Собственият изследователски орган на Европейската комисия – Съвместният изследователски център, завършва доклада си за безопасното третиране на радиоактивни отпадъци, което може да бъде съдбоносно за бъдещето на ядрената индустрия в Европа.

Докладът, очакван до края на февруари или началото на март, може да признае ядрената енергетика като “преходно гориво” съгласно правилата на ЕС за зелено финансиране, или напротив, необратимо да я заклейми като замърсяваща форма за производство на енергия, която нанася “значителна вреда” за околната среда.

“Големият проблем за нас с таксономията е, че тя ще позволи на компаниите да имат достъп до облигации и фондове с по-нисък лихвен процент“, каза Джесика Джонсън, директор по комуникациите във Foratom, търговската асоциация, представляваща ядрената индустрия в Брюксел.

“Това означава, че разходите за финансиране биха могли да бъдат по-ниски, ако имат достъп до тези средства, тъй като размерът на лихвите, които ще трябва да върнат, е много по-малък“, каза тя пред журналисти по време на онлайн брифинг за пресата в сряда.

Полша, Чехия и България планират да построят нови ядрени реактори, за да намалят зависимостта си от въглищата и да изпълнят климатичните цели на ЕС.

Но класификацията на ядрената енергетика под таксономията на зелените финанси на ЕС може да има отражение върху размера на финансовата подкрепа, която правителствата ще могат да предоставят за нови проекти съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Частните банки не са склонни да предоставят заеми за нови ядрени проекти, освен ако правителствата не ги подкрепят със значителни финансови гаранции и държавна помощ. За разлика от това възобновяемите източници са по-евтини за изграждане и предлагат много по-бързи графици за доставка и по-бърза възвръщаемост дори без държавна подкрепа.

“Няма сериозна икономическа обосновка за изграждане на нови ядрени съоръжения в САЩ или Западна Европа, поради огромното нарастване на разходите и конкурентоспособността възобновяемите енергийни източници“, коментираха от рейтинговата агенция S&P.

Тези акценти са признати от индустрията. Ядрените централи са “инвестиция с много капиталовложения и дълъг период на изграждане, както и много допълнителни разходи, които се натрупват през периода на строителството“, каза Ив Десбазей, генерален директор на Foratom.

“Въпросът за финансирането е сред най-важните за нашата индустрия в новата перспектива за изграждане. И е ясно, че таксономията в това отношение също ще бъде много важна”, подчерта той.

Проблемът е, че дебатът за ядрената енергия в Европа е толкова поляризиран, че постигането на компромис се оказа невъзможно по време на преговорите по правилника на ЕС за зелено финансиране.

Когато държавите-членки на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за регулирането на таксономията през декември 2019 г., те забавиха решението за това как да се класифицират “преходните“ технологии като природен газ и ядрена енергия.

Според противници като Австрия и Германия въпросът за радиоактивните отпадъци автоматично дисквалифицира ядрените централи заради задължителния принцип” не нанасяйте значителна вреда“ в таксономията. Той забранява на технологиите да получават зелен етикет на ЕС, ако нарушават списъка от шест предварително определени екологични цели, вариращи от смекчаване на изменението на климата до предотвратяване на замърсяването и опазване на биологичното разнообразие.

Междувременно други страни като Франция и Великобритания не се съгласиха и блокираха споразумението за регулирането на таксономията, тъй като не признава ядрената енергия като “нисковъглероден“ източник на електроенергия.

За да разреши спора, Комисията реши да упълномощи своя вътрешен изследователски орган, Съвместния изследователски център, да “изготви технически доклад за аспектите на ядрената енергия според принципа “не нанасяйте значителна вреда” и да прецени дали трябва да се дисквалифицира или да бъде етикетирана като “устойчива“ или „преходна“ технология съгласно правилата на ЕС за зелено финансиране.

“Въпреки че ядрената енергия обикновено се признава за нисковъглероден енергиен източник, мненията се различават особено по отношение на потенциалното въздействие на ядрените отпадъци върху околната среда“, обясниха експерти от Европейската комисия.

Докладът се очаква през следващите седмици.

„Разбираме, че проучването е н напреднал етап“, каза Джонсън и добави, че Foratom очаква оценката да бъде предадена “в началото на март“ на отдела за финансова стабилност и капиталови пазари на Европейската комисия.

След като бъде публикуван, докладът ще бъде прегледан от две допълнителни експертни групи – първата, занимаваща се с радиационна защита и управление на отпадъците съгласно член 31 от Договора за Евратом, и втората, занимаваща се с въздействието върху околната среда в Научния комитет по здравеопазване, околна среда и рискове.

Тези две експертни групи ще имат три месеца, за да излязат със становище. Но в момента здравните експерти в ЕС са “очевидно много заети с въпросите на COVID“, което означава, че “може да има известно забавяне“ при получаването на мненията от тези две групи, според Джонсън. Така че целият процес на въвеждане “се очаква да  бъде финализиран през юни”.

Въз основа на този принос Европейската комисия ще реши през втората половина на годината как възнамерява да категоризира ядрената енергетика в рамките на зелената таксономия на ЕС.

Поне това очаква Foratom, защото процесът на вземане на решения все още е неясен.

“Предвид този график разговаряме с Комисията, за да видим какво точно ще правят с ядрената енергия“, каза Джонсън. Предполага се, че индустрията ще се занимава с ядрената енергия през втората половина на годината в така наречения “делегиран акт“, установяващ подробни технически насоки за технологиите, включени в таксономията.

“За съжаление, Комисията посочи, че не желае да потвърди, че ядрената енергия ще бъде включена във втория делегиран акт“, каза Джонсън.

“За нас това означава, че нямаме яснота кога и дали Комисията ще включи ядрената система в таксономията въз основа на резултата от оценката“, изготвена от специализирания орган.

От Комисията отказаха да уточнят пред EURACTIV сроковете или следващите стъпки в процеса на вземане на решения. Те обаче признаха, че въпросът за включването на ядрената енергия в таксономията има по-широки политически последици.

“Регламентът за таксономията отразява деликатен компромис по въпроса дали да се включи или не ядрената енергия в таксономията на ЕС и призовава Комисията да извърши допълнителна оценка на тази дейност“, заяви говорител на ЕС пред EURACTIV.

За да се квалифицира като екологично устойчива, една икономическа дейност “трябва да допринесе съществено за една или повече екологични цели и да не нанася значителна вреда на останалите цели“, обясни председателят на институцията Урсула фон дер Лайен.

“Достоверността на тази оценка е от решаващо значение“, подчерта Комисията, като добави, че “тя трябва да бъде научно строга, прозрачна и да обединява балансиран набор от възгледи“, като същевременно отразява принципа на “технологична неутралност“, включен в регламента за таксономията.