България е готова да блокира петролното ембарго на ЕС срещу Русия

Лукойл България [Живко Ангелов, Дневник]

България е предупредила своите европейски партньори, че ще наложи вето на общото решение на ЕС за въвеждане на петролно ембарго на Русия, ако не бъде включена в списъка на страните, които могат да отложат въвеждането на санкциите, съобщи Нова телевизия в петък.

В петък в Брюксел се проведе съвет на посланиците на страните членки на ЕС, като България е индикирала, че ако не бъде добавена в изключенията, ще блокира санкциите. Причината за острата реакция е, че Европейската комисия не приема искането на българското правителство за изключване на страната от общите срокове за налагане на ембаргото, съобщи Ройтерс

Еврокомисията приема изключения от ембаргото за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България.

Според преработеното предложение на ЕК Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи по действащите договори до края на 2024 г., докато Чехия може да продължи купува до юни 2024 г.

За България се предлага да се впише в общото европейско решение. ЕК предлга за всички останали страни от ЕС да се наложи забрана за купуване на петрол от Русия, което да влезе в сила след 6 месеца, а за петролни продукти – след 8 месеца.

В сряда вицепремиерът Асен Василев обяви, че България ще поиска да бъде временно изключена от петролното ембарго върху Русия по подобие на Унгария и Словакия. Според него страната ни може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата.

Източници от Бургаската петролна рафинерия „Лукойл Нефтохим“ обаче твърдят, че рафинерията не може да работи, ако руският петрол бъде напълно спрян. Нужни са минимални количества, но без тях функционирането на мощностите е невъзможно. В момента рафинерията работи с 50% руски петрол и 50% внос от Близкия изток.

Междувременно българското правителство съобщи, че през следващата седмица ще поиска от ЕС задействане на процедурата по временно освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

Министерският съвет цитира европейска директиви от 2003 година, според която държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на тока и газа. Допустимо за премахване на акцизите върху енергийните продукти и електроенергията, използвани в транспорта, както и акцизите за електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Правилата на ЕС позволява освобождаване от акцизи на природния газ за страни, в в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%. България покрива и този критерий, тъй като газът представлява едва 12% от енергийния миск на страната.