България е загубила 250 млн. евро от неработещия интерконектор с Гърция

Строежът на газовия интерконектор с Гърция.

Всеки ден България продължава да губи по 750 000 евро на ден, защото интерконекторът с Гърция все още не е построен. Само за миналата година пропуснатите ползи за София са над 250 милиона евро, обяви българският енергиен министър Александър Николов по време на изслушване в парламента.

Очакването е България да продължи да губи изключително много от забавянето на строителството на газовия интерконектор. В края на миналата година президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази готовност пред българския си колега Румен Радев, че неговата страна е готова да изнася по-големи количества газ за България от договорените доставки от 1 млрд. куб.м. на година по-сегашния договор. Това обаче не може да се случи заради нефункциониращия тръбопровод.

Строителството на газовата връзка се осъществява основно от гръцката компания „Авакс“. Компанията вече поискала ново удължаване на срока за въвеждане на интерконектора в експлоатация, но българските власти са отказали. Има риск новата крайна дата за пускането на газовата връзка в експлоатация – 1 юли 2022 година, пак да бъде просрочена.

Все пак България не е променила още плановете си. „Целта е газовият интерконектор с Гърция да бъде въведен в експлоатация до 1 юли тази година, за да е готов за следващия отоплителен сезон и България да получава цялото количество природен газ по договора с Азербайджан“, обяви министър Николов.

Той допусна, че може да се търси нов строител за довършването на газопровода. Според договора за строителство компанията дължи по 90 000 евро на ден неустойка от 1 януари тази година, но те още не се плащат и компенсират много малка част от загубите.

Газовият интерконектор с Гърция е признат за стратегически проект за ЕС, защото по него България трябва да получава по тази тръба природен газ от азерското находището Шах Дениз 2. По действащите договори България получава по-евтин газ от Азербайджан, отколкото от Русия.

Крайната националистическа партия „Възраждане“ обвини Гърция, че умишлено бави старта на интерконектора, защото след като той заработи, Атина ще трябва да сподели с България ролята си на балкански газов хъб. Представителите на четворната управляваща коалиция обаче обвиниха трите правителства на Бойко Борисов за огромното закъснение при строителството. Напомнено бе, че продължението на „Турски поток“ през България, който е в полза на Русия, бе построен само за година и че този газопровод е бил приоритет за Борисов.

На 20 декември премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис излязоха с обща декларация, че е въпрос на месеци да бъде завършен интерконтектора. Двамата констатираха, че газовият интерконектор е важен за двете страни и трябва да бъде завършен възможно най-скоро.

„Има много възможности за развитието на енергийните системи“, посочи Мицотакис. „Имаме общи възгледи върху много теми. Оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничеството си“, допълни той.

Към началото на декември обаче интерконекторът бе построен едва на 70%, а забавянето на измервателната станция в Комотини е още по-голямо. По трасето не са положени всички тръби, не са извършени нито тестове, нито рекултивация.

Строителството на тръбата с дължина 182 км започна едва през май 2019 г. и по договор трябва да завърши в края на 2021 га. Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. Газопроводът е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция.

Целта на изграждането на интерконектора е българската газопреносна мрежа да се свърже с гръцката и с Трансадриатическия газопровод (TAP) и така да гарантира доставки от източници, различни от руската държавна компания „Газпром“. Интерконекторът с Гърция е сочен от редица експерти, от европейските институции и от САЩ като ключов за енергийната сигурност на България.