България и Гърция ще правят тръбопровод за водород

Петков и Мицотакис на официалния старт на строежа на терминала за втечнен газ край Александруполис. [МС]

Държавната компания „Булгартрансгаз“ ЕАД работи по няколко проекта за свързаността на мрежите на водород между България и Гърция. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов по време на Софийския икономически форум III.

По проектите се работи съвместно с гръцката страна. Малинов уточни, че следващата седмица ще бъде в Атина, за да говори за тях. По думите му, цитирани от БТА, изискването е на 1 януари 2025 г. да има минимум 5 процента свързаност, но са поставени по-амбициозни цели – в този период да се постигне до 10-15 на сто свързаност.

Освен това се предвижда изграждане на изцяло нови мрежи, включително на водородопровод за Маришкия басейн. Има и съвместен проект, който да свърже София и Солун с водородопровод.

Времето за природния газ и за бъдещето за водорода не изтича, смята Малинов. Според него настоящите кризи по-скоро са възможност за растеж и справяне с предизвикателствата.

Енергийният преход е свързан и с енергийната сигурност, изтъкна Малинов. Според него природният газ не е руски, не е недостъпен и не е скъп. Затова той ще остане енергия на прехода в едни тежки икономически и геополитически времена. Оттук нататък е преходът към водорода. Но водородът не е конкурент, а ще бъде допълнение на природния газ, коментира шефът на „Булгартрансгаз“. Той допълни, че с времето ще се вдига съотношението на зеления водород спрямо природния газ.

Колкото до диверсификацията на източниците на природен газ – с решението да се направи първата инвестиция на държавна компания извън територията на България с акционерното участие на „Булгартрансгаз“ в терминала за втечнен газ, са поставени основите. Малинов е убеден, че терминалът за втечнен природен газ ще бъде готов за експлоатация най-късно от 1 януари 2024 г. и ще даде на България един различен източник на конкурента цена.

Терминалът е край гръцкия град Александруполис. „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала с 20%. Терминалът ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина от 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, както и до Северна Македония.

Другият проект – за разширението на подземното газово хранилище в Чирен, ще служи не само на България, но и на държавите от региона. Разширението, в симбиоза с инвестицията в терминала за втечнен природен газ, ще даде по-голяма стабилност на пазара, изтъкна Малинов.

Същевременно с това трябва да се работи активно и за развитието на водорода, подчерта Малинов.