България може да издържи 6 месеца без петролни доставки

Асен Василев. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Българската икономика може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и ако бъде затворен Босфорът. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той изрази увереност, че Европейската комисия ще даде възможност България да получава руски петрол, като успоредно с това ще се търсят начини за диверсифициране на доставките на петрол, съобщи БГНЕС.

„Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при спиране на руския петрол. Това е най-черният сценарий, който може да си представим, защото това означава, че няма откъде да влезе кораб, който да стигне до пристанище Росенец, което е основното петролно пристанище в страната. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Българският национален интерес е ние да си получим дерогацията от санкциите за петрол от една страна и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. Да се направят магистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца“, каза Василев.

По думите му компанията „Лукойл-Нефтохим“ не може да бъде национализирана, тъй като не е руска. „Към момента би вкарала България в огромен международен казус, защото ние ще експроприираме дялове на частна компания, която не е в забранителен списък. „Лукойл“ са си организирали нещата така, че компанията всъщност е швейцарска, а не руска собственост“, каза Василев.

Колкото до това страната да бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия, вицепремиерът коментира, че „имаме глас, поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго, които получават и другите европейски държави“.

„Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид. Това означава, че ще бъдем включени в изключението. Това зависи, сега като излезе новият формат на мерките, там има много тежки разговори с други-държави членки, както знаете, не с България. Така че, когато излезе новият пакет от мерки, би следвало изключението за България да бъде включено. Това зависи от комисията в момента, поне аз лично не съм получил информация кога се очаква. България е на масата. Ние ясно сме заявили, че за да подкрепим този пакет, България трябва да бъде включена в изключението“, добави Василев.

Пред журналисти вицепремиерът коментира и проверката на газопровода „Турски поток“, разпоредена преди ден от министър-председателя Кирил Петков.

„Притеснява ни себестойността на проекта „Турски поток“ – като начало 3 милиарда лева е доста голяма себестойност. Освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има неспазени процедури по ОВОС, но това всичко е в компетенцията на ДНСК и МОСВ, на МТСП. Всичко това трябва да се провери дали е вярно и ако е вярно, съответно колко тежки са нарушенията“, посочи Василев.