България очаква значително намаление на цената на руския газ

Почти 100% от потреблението на природен газ в страната се осигурява с доставки от Русия. ["Дневник"]

България очаква да се споразумее за намаляването на цените на руския държавен газов монополист “Газпром” до края на февруари. Това става ясно от съобщение на българския държавен газов оператор “Булгаргаз”.

“Очаква се до края на февруари 2020 г. двете страни да се споразумеят и цената на природния газ за българския пазар да бъде значително намалена”, се казва в съобщението на българската компания. Веднага след подписване на споразумението “Булгаргаз” ще поиска намаление на цената на природния газ още от началото на март 2020 г., както и преразглеждане на начина на ценообразуване на синьото гориво.

България настоява за намаление на цените на “Газпром” с около 30% и използва като основен аргумент в преговорите подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн.

Както EURACTIV.bg вече писа, делото може отново да влезе в актуалния дневен ред на ЕК и да засегне позиционирането на руската компания на пазарите в осем държави от Източна Европа.

Антимонополното дело бе спряно след обещанието на руската компания да намали цените за осемте страни до средните пазарни цени в ЕС. ЕК се задейства по информация за предполагаеми злоупотреби на “Газпром” с доминиращото си положение на пазарите в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. В крайна сметка “Газпром” намали цените за всички тези страни, освен за България.

Преговорите между “Булгаргаз” и “Газпром” през последната половин година са водени интензивно, но безрезултатно, научи EURACTIV. За третото тримесечие на 2019 г. България се превърна в страната с най-скъпия газ в ЕС.

Поради това “Булгаргаз” се подготви да поиска подкрепа от Европейската комисия, като целта е “Газпром” да спази доброволно поетите ангажименти по делото. След излизането на тази информация дойде и потвърждението, че скоро “Газпром” ще намали цените.

Българският газов сектор не за първи път се сблъсква с нежеланието на “Газпром” да преговаря за по-добри търговски условия. През десетилетията назад тези искания редовно са удряли в “бетонна стена”, главно заради факта, че почти 100% от потреблението на природен газ в страната се осигурява с доставки от Русия.

Забавянето на преговорите за намаляването на цените на “Газпром” най-вероятно целяха засилване на натиска върху българските власти по други важни за Русия енергийни проекти – продължението на “Турски поток” през територията на България под името “Балкански поток” и подновената реализация на АЕЦ “Белене”.