България ще пази въглищата си от ЕК, въпреки колосалните загуби

"Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. [в. "Сега"]

Народното събрание задължи в петък (31 януари) правителството да предприеме мерки в защита на производствения капацитет на въглищните си централи, независимо от позицията на Европейската комисия по този въпрос. Решението бе инициирано от БСП и бе подкрепено от всички парламентарно представени партии без ДПС.

Депутатите задължиха Министерския съвет до края на февруари да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на държавнана ТЕЦ „Марица изток“ 2. В това число депутатите поискаха увеличаване на капитала на дружеството от страна на Българския енергиен холдинг. Целта е гарантиране на енергийната сигурност на страната, „независимо от становището на ЕК по този въпрос“.

„Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори“, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Проблемът със защитата на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ е, че дружеството е в технически фалит. Дълговете на централата надхвърлят 1.5 млрд. лв., а загубите през миналата година са 800 млн. лв. Държавата все още очаква разрешението на ЕК да спаси централата чрез увеличаването на капитала си с поне 600 млн. лв. Така правителството ще получи възможност да изсипе тези пари в трупащото загуби предприятие. Голяма част от загубите се дължат на покупката на квоти за емитиране на въглеродни емисии, които са необходими за работата на държавната централа.

Въпреки това в петък народните представители възложиха на правителството да предприеме действия за присъединяване на България към платформата „Въглищни региони в преход“, но без да се поемат конкретни ангажименти за закриване на въглищни централи.

Най-доброто решение?

„По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България“, каза енергийният министър пред депутатите. Петкова обясни, че правителството неведнъж е заявявало своята „категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната“

„Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност“, каза тя. Министърът напомни, че България е уведомила Европейската комисия, че без въглищните централи енергийна система не може да работи нормално, защото те са базова мощност на страната поне до 2030 г. Те дават средно 40 процента от енергията в страната и 60 процента през зимата.

Депутатът от БСП Таско Ерменков каза, че в Маришкия басейн има два милиарда тона лигнитни въглища на стойност 9 евро на тон. Той напомни колко е важно това за българската национална сигурност.

„Във въглищните централи са инвестирани 50 – 60 милиарда лева, по различни оценки и те произвеждат 45 процента от електроенергията на страната. Въглищните централи само теоретично могат да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо“, каза Ерменков.

Той предупреди, че ако не се вземат бързи мерки от държавата, през тази година ТЕЦ „Марица изток 2“ ще спре работа.

„Моят син не стана миньор.“

Единствено депутатът от ДПС Рамадан Аталай призова властите да отидат при миньорите и работещите в ТЕЦ-а и да им кажат истината.

„Моето уважение към миньорите, може би щеше по-резонно всеки един представител на Старозагорски район да отиде с открито лице при на миньорите и работещите в ТЕЦ-а да им каже, че вече има „Зелен пакт“, който е факт на ЕС и ние като членове на ЕС трябва да се съобразим с всичко това, с което досега не сме се съобразявали“, каза Аталай.

Той обърна внимание, че цената на въглищните централи е далеч по-висока от тази на газовите. „Зеленият пакт ни задължава като членове на ЕС и дава план за инвестиции. ЕС казва, че ще инвестира 1 трилион евро за преминаване към нулевите емисии“, обясни депутатът.

Той реши да рецитира и стихотворение по темата:

„Миньор е моят татко,

миньор ще съм и аз,

само да порасна, ще видите тогаз“

„Е, пораснахте. Днес ви виждат всички, само че не сте били миньори, а аз съм завършил Минно-геоложкия институт и съм миньор. Моят син не стана миньор“, допълни още той, цитиран от Агенция „Фокус“.