Бъсеску: Европейският зелен пакт рискува да откаже още страни от членство в ЕС

“Зелената сделка ще изисква преквалификация, загуба на работни места и инвестиции”, заяви бившият румънски президент Траян Бъсеску, като предупреждава, че 10-те милиарда евро финансиране от ЕС, предвидено в момента за енергийния преход на Румъния, са “смешни”. [EPA / DUMITRU DORU]

Европейският зелен пакт “определено ще създаде напрежение” в ЕС и рискува “да принуди две или три държави” заедно да напуснат Съюза, предупреждава бившият румънски президент Траян Бъсеску в екскузивно интервю за EURACTIV.com.

Той посочи, че вместо зелени проекти, истинският приоритет на Румъния трябва да бъде изграждането на нова пътна инфраструктура и експлоатацията на ресурсите на природен газ в Черно море.

Бъсеску, понастоящем евродепутат от групата на ЕНП, сподели възгледите си за Европейския зелен пакт и предизвикателствата, с които държавите членки ще се сблъскат по пътя на постигането на въглеродно неутрална икономика.

Според бившия румънски президент, на този етап Зеленият пакт или така нар. Зелена сделка, е политическа програма, която ще добие тежест само, ако е придружена от конкретни мерки, отчитащи различните икономики на държавите членки.

Зелената сделка не засяга само една държава членка, а всички 27, както и още приблизително 120 държави партньори, с които ЕС има международно сътрудничество и търговски споразумения. Според бившия румънски президент нейният успех зависи от признаването на специфичните характеристики на всяка страна-членка на ЕС.

Бъсеску подчертава , че Зеленият пакт може да е колосален проект, който наистина да промени не само икономиката, но и начина на живот в страните членки, ако бъде финансиран правилно, без да бъдат засегнати традиционните политики на ЕС, като Общата селскостопанска политика и политиката на сближаване.

По-високи разходи от планираното

През следващите 10 години ЕС възнамерява да похарчи 1000 милиарда евро за Зелената сделка, целяща да направи Европа въглеродно неутрална до 2050 г. Тази сума е само приблизителна оценка, като Бъсеску е сигурен, че истинката цена ще е много по-висока.

“Разходите за трансформиране на икономиката на ЕС са по-високи от очакваните и много държави няма да разполагат с необходимите ресурси за следване на такава програма”, предупреждава бившият президент. Според него подобно несъответствие между европейските и националните приоритети вероятно ще доведе до “огромно напрежение вътре в ЕС”, което може да доведе дори до излизането на още държави членки.

На въпроса дали настоящият вариант на фонда за справедлив преход е удовлетворяващ за Румъния, Бъсеску е категоричен, че настоящето предложение е  “смешно”. Според него 10 милиарда евро са крайно недостатъчни за преустановяването на производството на енергия от въглища в страната, което включва спирането на електроцентралите, преквалифицирането на над 20 000 работници в минната индустрия и най-вече заместването на въглищната енергията със зелена.

Бъсеску изразява загриженост, че Зелената сделка може дори да изостри неравенството между страните членки и да засегне политики от ключово значение за по-уязвимите страни от блока.

“Не можем да си поставим нереалистични цели и да създадем Фонд за справедлив преход, който е лесно достъпен само за тези, които имат опит в европейските фондове, като същевременно създава риск от разрушаване на политиките на сближаване и селското стопанство.”, подчертава Бъсеску.

Пътят на Румъния

Природният газ и ядрената енергия ще са сред водещите източници на електроенергия в Румъния. Правителството трябва да изготви нова национална стратегия за изменение на климата и да обмисли преструктуриране на електроцентралите възможно на-скоро, смята бившият румънски президент.

Той подчертава, че без инвестиции в собствени газови проекти, за Румъния и други държави членки, изпълнението на новите европейски цели за въглеродни емисии ще е невъзможно. Ядрената енергия също ще изиграе ключова роля при спазване на високи стандарти за ядрена безопасност, счита румънският политик.

Рестартиране на програмата за разработване на водноелектрически централи, както и вятърна и слънчева енергия ще допълнят енергийния микс на страната.

Бъсеску обръща внимание и на запасите на природен газ в Черно море, които ще започнат да бъдат експлоатирани през 2021-2022 г, имат потенциала да удвоят производството на газ в Румъния. Зеленият пакт може да допринесе за развитието на черноморския регион, смята бившия румънски президент, и страната трябва да се възползва от възможността.