Вебер: “Северен поток 2” е вреден за Европа

Вебер поиска Германия да "в бъдеще обсъди и да взема повече решения в европейски контекст“ за проекти с такъв размер и да си сътрудничи тясно с европейските партньори. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Манфред Вебер, консервативният лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, определи като “важно“ споразумението между Германия и Съединените щати за “Северен поток 2“. Според него то изпраща сигнал до Русия да не злоупотребява политически с противоречивия тръбопровод и да не маргинализира Украйна.

САЩ и Германия са се договорили да предприемат действия срещу Русия ако използва газопровода “Северен поток 2”, за да навреди на Украйна или други източноевропейски страни.

“Решението за “Северен поток 2 “е в ущърб на Европа като цяло и на Украйна. Без услугите на бившия канцлер на социалдемократите Герхард Шрьодер към Путин, тръбопроводът едва ли би могъл да се реализира”, каза Вебер пред “Ди Велт” и добави, че “това е тежко бреме“.

Вебер поиска Германия да “в бъдеще обсъжда и да взима повече решения в европейски контекст“ за проекти в такъв размер и да си сътрудничи тясно с европейските партньори.

В същото време европейските зелени партии призовават за преразглеждане на споразумението след германските избори през септември.

Кандидатът на Зелените за канцлер Аналена Баербок разкритикува споразумението като насочено срещу сигурността на Украйна с цел разделяне на ЕС. “Тази съвместна сделка не е решение, особено за сигурността на Украйна“, каза Баербок пред  “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. 

“Зелените все още подкрепят спирането на този проект, защото той продължава да уврежда геополитически, както климата, така и за европейската политика“, заяви евродепутатът Сергей Лагодински пред  “Редактионснетверк Дойчланд”. 

“Ние не участваме в сделки за сметка на трети страни, както прави това правителство”, каза той и призова за преразглеждане на споразумението между Германия и САЩ от следващото правителство.

Кандидатът на ХДС Армин Лашет обаче се обяви в подкрепа на споразумението.

“Споразумението се  крепи три ключови точки. Първо: “Северен поток 2” е икономически проект на няколко европейски компании за осигуряване на енергийните ни доставки. Второ: санкции срещу Русия трябва да бъдат наложени, ако с газопровода се злоупотребява политически. Трето: Германия е отговорна за това, което ще се случи с Украйна “, каза той пред  “Ди Велт”. 

Споразумението между САЩ и Германия, което беше изготвяно през последните месеци от висши американски и германски служители, ще разреши дългогодишен спор за тръбопровода. Той е на стойност 11 милиарда долара и е завършен на 98%. Той е изграден под Балтийско море за пренос на газ от Арктическият регион на Русия до Германия.