Всеки осми смъртен случай в ЕС е свързан със замърсяването на природата

Гъстата мъгла над Париж, Франция, 16 декември 2016 г. [EPA / IAN LANGSDON]

13% от смъртните случаи в Европейския съюз са свързани със замърсяването, се казва в доклад, публикуван във вторник (8 септември) от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). Според ведомството, настоящата пандемия е знак, че хората трябва да обърнат по-голямо внимание върху връзката между околната среда и здравето си.

Европейците са постоянно изложени на рискове от околната среда като замърсяване на въздуха, шум и различни химикали, а пандемията от коронавирус дава пример за връзката между човешкото здраве и това на екосистемата.

“Появата на такива зоонозни патогени (животински болести, които се предават на човека, като COVID-19) е свързана с влошаването на състоянието та околната среда и взаимодействието между човека и животни в хранителната система”, се казва в доклада.

В 27-те страни – членки на ЕС и Великобритания 630 000 смъртни случая могат да бъдат пряко или непряко приписани на някакво замърсяване на околната среда.

Докладът отбелязва и рязката граница между Западна и Източна Европа.

Всеки пети смъртен случай в Румъния е свързан със замърсяването, а най-малко смъртни случаи по този показател има в Швеция и Дания (всеки десети).

Замърсяването е свързано с ракови, сърдечно-съдови и респираторни заболявания. От ЕАОС подчертават, че “тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати чрез елиминиране на рисковете за околната среда, оказващи ефект върху здравето”.

“По-бедните хора са непропорционално изложени на замърсяване на въздуха и екстремни метеорологични условия, включително жега и силен студ”, се казва в доклада.

“Това е свързано с местата, където живеят, работят и ходят на училище, често в бедни градски квартали в близост до интензивен трафик”.

Положителното за околната среда в ЕС е качеството на водата.

Над 85 процента от водата за къпане е отлична, а що се касае до питейната вода, 74 процента от зоните с подпочвени води са с “добър химически статут”.

Според Европейската агенция по околна среда, за да се подобри здравето и околната среда в Европа, трябва да се насърчава обособяването на зелените пространства, които охлаждат градовете по време на жегите, смекчават наводненията, намаляват шумовото замърсяване и поддържат градското биоразнообразие.

В допълнение зелените площи осигуряват публично пространство за почивка и упражнения и улесняват взаимодействията в общността, което помага за намаляване на социалната изолация.

Други предложени мерки за подобряване на околната среда включват намаляване на автомобилния трафик, намаляване на консумацията на месо и премахване на субсидиите за изкопаеми горива.