Въглищата се завръщат триумфално заради високите цени на газа

Данните от Rystad Energy показват, че въглищната енергия може да остане по-конкурентоспособният източник на гориво до 2025 г. [ stanze / Flickr ]

Драстичният скок в цените на газа заплашват да увеличат отново разпространението на въглища в Европа.

Цената на газа започна да расте отново през последните два дни, тъй като потоците на руски газ към Европа през газопровода „Северен поток 1“ се понижиха още повече и Москва обяви, че забавяния на ремонтите могат да доведат до спиране на всички потоци.

Руската държавна газова компания „Газпром“ ще намали допълнително газовите доставки през газопровода „Северен поток 1“ от 16 юни, обяснявайки това с технически проблеми. Берлин обаче подозира, че мотивите са политически.

Газопроводът „Северен поток 1“ има годишен капацитет от около 55 милиарда кубически метра газ и е построен по време на управлението на канцлера Ангела Меркел, за да може Русия да обслужва Германия директно. На 14 юни руската компанията обяви 40% намаление на газовите потоци.

В същото време световният пазар на въглища също остава много стегнат, което води до по-високи цени на въглищата. Пазарът все още очаква въглищата да бъдат по-евтиният източник на енергия през следващата година, което показва, че използването на твърдо гориво ще остане високо, коментира анализаторът на Rystad Energy Фабиан Рониген.

Европейският съюз е готов да забрани вноса на руски въглища в средата на август, което ще натовари още повече доставките и ще принуди потребителите да търсят от други места, като допълнително ще затегне пазара.

Европейската комисия изчисли, че покупките на въглища от Русия възлизат на около 8 милиарда евро годишно.

Данните от Rystad Energy показват, че въглищната енергия може да остане по-конкурентоспособният източник на гориво до 2025 г.

Очаква се обаче неотдавнашното неуспешно предложение за промяна на системата на ЕС за търговия с емисии  да е от полза за използването на газ, тъй като по-стегнатият въглероден пазар би довел до по-високи цени на емисиите.

Тъй като въглищата са по-въглеродно интензивни, нарастващите разходи за емисии правят газа по-конкурентоспособен, тъй като операторите ще трябва да притежават по-малко разрешителни за използване на производството на газ от въглищата.

Индикаторът за разпространение на газ спрямо въглищата напоследък значително намали разликата си спрямо цените на въглеродните емисии, но все още остава с повече от 50% над въглеродните квоти, каза анализаторът на ICIS Флориан Ротенберг.

Индикаторът изразява колко високи трябва да бъдат цените на въглеродните емисии, за да се стимулира производството на електроенергия от газ, а не на въглища.

Това означава, че електроцентралите, които работят с газ, трябва да останат изключени през всички часове, когато има достатъчно мощност на въглища, за да го заменят, добави той.

За предстоящите есенни и зимни месеци температурите също биха могли да повлияят върху използването на газа в  енергийния сектор за отопление на жилищата.

„Само в случай на много топла зима, съчетана с подновена нагласа за въглеродните разрешителни, бихме очаквали ефективни газови инсталации да заменят по-старите въглищни блокове в енергийните смеси“, коментира Ротенберг.