Газовият интерконектор между Гърция и България се бави заради недостиг на доставки

Трасето на газовия интерконектор

Гърция потвърди закъснения в изграждането на ключовия газопровод, свързващ България с южната ни съседка, в сряда (10 ноември), за което писа по-рано EURACTIV.bg, но настоя, че те се дължат на недостиг на доставки.

Източници в Атина, близки до темата, които разговаряха с EURACTIV Гърция в сряда при условие за анонимност, настояха, че Гърция подкрепя на 100% завършването на проекта, но че AVAX, една от гръцките компании, изграждащи газопровода, е изправена пред забавяне в доставката на материали.

Това се случва, след като АVAX S.A по-рано отрече достоверна информация, получена ексклузивно от EURACTIV България, че е оказала натиск върху българското правителство да получи повече време и пари за изпълнение на договорните си задължения.

Повече от десетилетие газови шефове и политици правят оптимистични изявления за интерконектора между Гърция и България (известен още като Стара Загора-Комотини или ICGB), но строителството все още е незавършено.

Газовата връзка е от решаващо значение за България, защото завършването му за първи път би разрушило монопола на руския газ на българския пазар. Интерконекторът се свързва с Трансадриатическия газопровод (TAP), който доставя азерски газ от Гърция до Италия.

България има договор с Азербайджан за внос на един милиард кубически метра газ годишно, което приблизително се равнява на една трета от нейното потребление.

Поради безкрайните забавяния в строителството на интерконектора, българската газова компания “Булгаргаз” трябваше да предоговори два временни алтернативни маршрута за доставка с азербайджанския доставчик.

EURACTIV България получи ексклузивна информация от български източник, запознат с темата, че гръцкият консорциум няма да спази обявения срок до края на декември 2021 г. за завършване на строителните работи.

Съответно крайният срок за пускане на интерконектора в експлоатация, 1 юли, няма да бъде спазен.

Българският източник, пожелал анонимност, коментира за EURACTIV, че наскоро представители на AVAX S.A. са се срещнали със служебния министър-председател на България Стефан Янев. Те са поискали удължаване на срока на строителството с най-малко шест месеца и поискаха да не им налагат санкции за забавянето, каза източникът.

Освен това AVAX S.A. също поиска допълнителна сума от 30 милиона евро за завършване на работата и предупреди, че ще спрат строителството, освен ако исканията им не бъдат изпълнени.

AVAX S.A. отрече твърденията и подчерта, че остава ангажирана с проекта.

„Тази информация не е вярна. AVAX остава всеотдаен и в тясно и приятелско сътрудничество с нашия клиент ICGB и всички заинтересовани страни (включително и двете правителства) в заключителния етап на този важен проект“, се казва в имейл от гръцката компания.

Българското правителство не отговори на искането за коментар на EURACTIV, докато енергийното министерство заяви, че не може да коментира въпроси от пряката власт на премиера или да потвърди, че предполагаемата среща се е състояла.

„Ръководството на Министерството на енергетиката провежда редовни срещи както с изпълнителя, така и с доставчиците за ускоряване на дейностите по изграждане на интерконектора. Например, в присъствието на гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, [служещ енергетика] министър [Андрей] Живков получи уверение от акционерите в проектната компания ICGB, че сроковете са съгласувани с последното приложение – а именно: завършването на строителство до края на 2021 г. и въвеждане в експлоатация до 30 юни 2022 г. – няма да се променя.

Министерството също така потвърди, че има забавяне на строителството и че има клауза за неустойки за забавяне на завършването.

„В многобройните си срещи с изпълнителите на проекта Министерството на енергетиката обяви, че няма да се допуска повече забавяне. Ако това се случи, българската страна ще активира клаузата в договора за плащане на неустойки в размер на 90 000 евро/ден. Надяваме се обаче, че такова решение, което не е от полза за нито една от страните, няма да бъде постигнато и интерконекторът ще влезе в търговска експлоатация по договореност – в средата на 2022 г.

Друг гръцки източник уточни, че подизпълнителят на AVAX VALVITALIA, компания, която оперира в областта на доставката на оборудване и компоненти, предназначени за енергия, се казва, че се сблъсква със забавяне на поръчките си за материали от Китай и „следователно останалата част от проекта не може да продължи, освен ако предварителната работа е извършена.“

В България много наблюдатели подчертаха, че предпочитаният от Газпром „Турски поток“, известен още като „Балкански поток“, е построен за рекордно време и без помощта на ЕС. Междувременно IGB, съфинансиран от Европейската енергийна програма за възстановяване на Европейския съюз, се бори да продължи напред.

Очаква се проектът IGB да струва 240 милиона евро, с дялово финансиране от акционери, допълнителна безвъзмездна помощ от 39 милиона евро от европейските структурни и инвестиционни фондове, 45 милиона евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (EEPR) и 110 милиона евро на заем от Европейската инвестиционна банка.

Постоянните забавяния в изграждането на газовата връзка в България се тълкуват като резултат от прикрити действия на Русия за възпрепятстване на диверсификацията на вноса на газ.

EURACTIV Гърция потърси гръцкото министерство на енергетиката за коментар, но не получи такъв.