Газов рай и бурни конфликти в Източното Средиземноморие

Индикативна схема на морските граници и блокове за проучване в Източното Средиземноморие към края на 2012 г. [Оксфордски институт за енергийни изследвания]

Откриването на огромни запаси от природен газ в Източното Средиземноморие в последните години изостри апетита на страните в региона и доведе до геополитическото напрежение между Турция и нейните съседи.

Отношенията са обтегнати заради решението на Анкара да започне проучвателни и сондажни операции във води, за които претендират Кипър и Гърция.

Ето най-последните данни за тези така наречени резерви от “черно злато“, които се превърнаха в ябълката на раздора и предизвикаха конфликт, който няма да отшуми скоро.

Богатият Кипър 

Кипър, който се стреми да стане основен енергиен играч в региона, има ключова изключителна икономическа зона, разделена на 12 блока.

Кипърската зона е изключително богата на газ. Миналия ноември страната подписа първия си лиценз за експлоатация с три енергийни компании – Noble Energy, Shell и Delek. Споразуменията, който са за срок от 25 години, позволяват операции в газовото поле “Афродита“, открито в блок 12 южно от острова през 2011 г.

Запасите на “Афродита” се оценяват на 127,4 милиарда кубически метра газ. В замяна Никозия очаква да реализира приходи в размер на най-малко 9,3 милиарда долара за 18 години. Прогнозните данни са от кипърското министерство на енергетиката.

Италианската фирма ENI и френската Total също извършват проучвателни дейности в западната част в блок 6 на площадка, наречена “Калипсо“, която може да съдържа между 170 и 225 милиарда кубически метра газ.

В същото време в южната част в блок 10 американският гигант ExxonMobil и Qatar Petroleum откриха през 2019 г. на находището “Глауцус-1“, което съдържа 130 милиарда кубически метра газ.

Други ключови находища

“Източното Средиземноморие се превърна в истински рай за изследователите през последното десетилетие заради гигантски газови находища“, обясниха Адитя Сарасват и Пранав Джоши, анализатори от Rystad Energy.

В израелски води местната компания Delek започва да експлоатира през януари полето “Левиатан”, разположено само на 209 км от бреговете на Хайфа. Предполага се, че съдържа 539 милиарда кубически метра природен газ.

Находището “Тамар“, което пък е 50 мили от Хайфа, е в експлоатация от 2013 г. и неговите запаси се оценяват на 238 млрд.кубически метра.

Израел има газови полета с по-малки размери, сред които “Танин” и “Кариш”.

Съседният Египет също разполага с гигантско находище- “Зохр“. То бе открито през август 2015 г. от ENI. Според очакванията там има 850 милиарда кубически метра газ.

Газопроводът East Med

За да транспортират това изобилие от газ до останалата част на Европа и да спомогнат за намаляването на енергийната зависимост от Русия, Кипър, Гърция и Израел постигнаха споразумение през декември 2018 г. за изграждане на газопровод, наречен East Med.

Този тръбопровод от 2199 км трябва да премине на 170 км южно от Кипър и да завърши в Отранто, в Южна Италия, след като прекоси гръцкия остров Крит и континентална Гърция.

Разходите за изграждането му се оценяват на 7 милиарда долара. Газопроводът трябва да транспортира 20 милиарда кубически метра природен газ годишно. Изграждането му обаче още не е приключило, а надеждите са, че ще започне да функционира най-рано до 2025 г.

Междувременно  напрежението в района ескалира, след като Гърция обвини Турция в нарушаване на международното морско право заради проучвания в нейните води.

Анкара твърди, че има право да провежда енергийни проучвания, защото го прави само в собствени води. Тя изпрати край гръцките острови изследователски кораб през август, но след като предизвика буря от конфликти, включително и с Брюксел, го оттегли малко преди европейска среща на върха в началото на октомври.

Турция е в лоши отношения и със съседен Кипър. А бъдещето на преговорите за обединение на островната държава е несигурно, след като крайнодесен кандидат, ползващ се с необичайно откритата подкрепа на президента Ердоган, спечели вота в Севернокипърската турска република в средата на месеца.

Друг повод за напрежение са бурните отношения на Израел със съседите му, най-вече с Ливан. От януари Тел Авив започна да изнася газ от находищата “Левиатан” и “Тамар” за Египет. Йордания обаче отправи предложение за забрана на вноса на израелски газ, въпреки споразумението от 2016 г., което насърчава търговията.