„Газпром“ резервира част от транзитния капацитет през Полша и игнорира Украйна

Тръбопроводът Ямал [Газпром]

Руският газов гигант „Газпром“ е резервирал около една трета от предлагания допълнителен капацитет за транзит на газ по тръбопровода Ямал-Европа през Полша за ноември и не е резервирал никакви обеми през Украйна, показват резултатите от търга в понеделник (18 октомври).

Данните на „Газпром“ също показват, че износът на газ е намалял през първата половина на октомври спрямо същия период през септември.

Европа с нетърпение очаква повече доставки на газ, особено от Русия, тъй като се бори със стремителния скок на цените на природния газ, подсилен от ограничените доставки и икономическото възстановяване.

„Газпром“ е резервирал около 32 милиона кубически метра на ден, или 35% от общия допълнителен капацитет, предлаган от полския оператор Газова система за транзит през газопровода Ямал-Европа за ноември.

Тръбопроводът Ямал доставя руски газ до Полша и по-нататък на Запад през Беларус.

В контекста на стремителното нарастване на цените на газа и призивите Русия да доставя повече газ за ЕС, руският президент Владимир Путин наскоро  изключи Украйна като транзитна страна за такива допълнителни доставки.

„Газпром“ и Украйна постигнаха петгодишна сделка за транзит на руски газ в Европа в края на 2019 г. след продължителни разговори, които бяха усложнени от политическо напрежение между двете бивши съветски републики.

Руската компания има право на допълнителен транзитен капацитет в допълнение към вече договорените обеми. Тази година тя отказва да закупи резервен капацитет през Украйна.

Украинският оператор заяви в петък, че Русия изпраща по-малко газ към Европа през Украйна, отколкото е посочено в сегашния транзитен договор.

Анализаторите казаха, че „Газпром“ не е резервирал по-големи обеми, за да настоява за газопровода „Северен поток 2“, който очаква регулаторно разрешение от Германия за започване на износа на газ.

По-рано в понеделник операторът на газопровода „Северен поток 2“ по дъното на Балтийско море заяви, че първата линия на газопровода е запълнена с технически газ, като се очаква се тръбопроводът да получи сертификат от германския регулатор за стартиране на търговски продажби на природен газ.

Посланието на Русия изглежда е, че ако ЕС иска повече газ и връщане към нормалните цени, решението е „Северен поток 2“.

Ръководителят на украинския оператор, които отговаря за газопроводите, потвърди, че „Газпром“ е отказал да резервира допълнителен транзит.

„Изявленията на „Газпром“ за първата тръба на „Северен поток 2“ е пълна с газ, са пряк намек, че Европа може да получи допълнителни обеми само чрез този газопровод. Изнудването продължава“, каза Сергий Макогон.

Юрий Витренко, ръководител на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“, също обвини „Газпром“, че умишлено не доставя допълнителни обеми газ за Европа.

И Кремъл, и „Газпром“ многократно са казвали, че Русия изпълнява всички искания за доставка на газ за европейските клиенти.

Украйна трябва да остане страна за транзит на газ не само заради транзитните такси, но и като застраховка за нейната териториална цялост.

Отделно „Газпром“ представи своите данни за износа и добива на газ от началото на годината.

Според  данни на Ройтерс износът на газ на „Газпром“ извън страните от бившия Съветски съюз е спаднал до 6,5 милиарда кубически метра на 1-15 октомври от 7,3 млрд. куб. м. през предходния месец.

Алексей Гривач от Националния фонд за енергийна сигурност, прокремълски мозъчен тръст, заяви, че „Газпром“ трябва да се съсредоточи върху вътрешния пазар, тъй като отоплителният сезон в европейската част на Русия започна в средата на септември, две седмици преди обичайния период.

Той каза още, че търсенето на газ в Европа е спаднало на фона на високите цени.

Според „Газпром“ неговите вътрешни доставки на газ от началото на годината са скочили с почти 17%.

От компанията допълват, че износът на газ от началото на годината до момента се е увеличил с 13,1% на годишна база до 152,2 млрд. куб. м. Производството на газ за периода се е увеличило до 399,4 млрд. куб. м., което е с 16,6% повече на годишна база.

Според „Газпром“ доставките на газ са се увеличили в периода 1 януари – 15 октомври за Турция (125,3%), Германия (28,2%), Италия (16,3%), Румъния (288,6%), Сърбия (112,1%), България (52,7%) , Полша (10%), Гърция (12,9%) и Финландия (15,3%).