Газът е по-добрата алтернатива от въглищата в прехода към климатичен неутралитет

Томас Вайц е съпредседател на Европейската зелена партия. [ЕП]

Европа може да бъде климатично неутрална и без допълнителни ядрени мощности. Това казва в интервю за EURACTIV Словакия съпредседателят на Европейската зелена партия Томас Вайц. Той беше член на екипа на Зелените в преговорите за коалиция с Австрийската народна партия (ÖVP). През 2019 г. е преизбран за евродепутат и чака Брекзит, за да заеме мястото си в ЕП.

“Правилно е да се каже, че ядрената енергия допринася за въглеродния неутралитет. Аз съм реалист. Дори съм съгласен, ако финландските Зелени се съгласят АЕЦ да работи до края на прогнозирания й живот, защото може би за няколко години това е полезно за прехода. Също така имам известно разбиране за страните, които ползват енергия от въглища, че и двете горива не могат да бъдат премахнати едновременно”, обяснява Вайц.

Но е категоричен, че в дългосрочен план ядрената енергия не може да бъде решение. “Първо, екологичната катастрофа започва с добива на уран. Следващата причина е изграждането на атомна електроцентрала. Изчислете необходимите количества бетон. Но най-сериозният аргумент е рискът от злополука. Дори ако една от 1000 АЕЦ се взриви, бедствието е огромно. Не на последно място, няма решение за ядрените отпадъци. Ако някой смята, че ядрената енергия е евтина, трябва да изчисли цената на съхраняването на отпадъците за 100 хиляди години”, обяснява той.

По думите му, ако не бяха субсидиите, ядрената енергия изобщо не може да се конкурира с енергията от възобновяеми източници. “Трябва да спрем лудостта да инвестираме парите на данъкоплатците в такава заплашителна технология”, обяснява Вайц.

Той не е съгласен, че ядрената енергия може да е добро решение за Полша, която в момента произвежда повечето от енергията си от въглища. Варшава е единствената страна в ЕС, която все още блокира споразумението за постигане на климатичен неутралитет през 2050 г. Вайц обяснява, че за построяването на нова ядрена централа са необходими повече от 10 години, което твърде много. “Ако инвестирате същите пари за възобновяеми енергийни източници, ще получите много по-голямо производство на електроенергия и много по-малък риск за околната среда”, смята той.

Но признава, че за Полша е проблем да направи енергийния преход в краткосрочен план. “ЕС трябва да признае, че страната се нуждае от финансова подкрепа за прехода. Надявам се, че настоящата съпротива на Полша срещу неутралитета на климата през 2050 г. е резултат от нейната воля за договаряне на европейски субсидии, така че тя да остави този вид производство на енергия възможно най-бързо”, разсъждава съпредседателят на Зелените. Според него Полша може да използва потенциала на вятърната енергия.

По думите му “дори газът може да бъде технология на прехода. Неговите въглеродни емисии са много по-ниски, отколкото при въглищата”.

Вайц смята, че в бъдещето газът ще е необходим като компенсационен механизъм в рамките на по-голямата възобновяема система. Но той също може да бъде заменен със зелени газове.

За ядрените централи на Словакия

Вайц казва още, че Словакия е независима държава и доказа, че не се интересува дали Австрия има притеснения или не заради ядрените й централи. “А притеснения има, тъй като централите са близо до границата и евентуален инцидент би засегнал и австрийските граждани. Заради големите рискове ние решихме да не се занимаваме с ядрена енергия. И ще направим всичко, което можем със средствата на дипломацията, да насърчим края на ядрената енергетика. Имаме особено сериозни опасения за старите централи с руска технология”, обяснява избраният за евродепутат. Но заключва, че “Австрия и Словакия се уважават много. Има спор за ядрената енергия, но ние ще го управляваме като добри съседи”.