Германия: Въпреки „Северен поток 2“, Украйна трябва да запази транзита на руски газ

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин по време на Международната конференция за Либия в Берлин, Германия, 19 януари 2020 г. [ EPA-EFE / HAYOUNG JEON ]

Германия заяви, че Украйна трябва да остане транзитна държава на руски газ и след въвеждането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“. Руският президент Владимир Путин заяви, че това ще зависи от „добросъвестното отношение“ на бившата съветска република, съобщава вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

Путин заяви в петък, че ролята на Украйна като транзитна държава не е  гарантирана, след като тръбопроводът „Северен поток 2“, който свързва Русия и Германия, бъде завършен.

Германия подкрепи тръбопровода след яростната опозиция от страна на Съединените щати и много европейски страни, които твърдят, че той ще лиши Украйна от  важен лост на влияние спрямо Русия. Берлин подчерта, че винаги е настоявал, че Украйна трябва да продължи да бъде транзитна страна.

„За германското правителство остава важно, че Украйна трябва да остане транзитна държава дори след завършването на газопровода „Северен поток 2“, заяви говорителят на правителството Стефен Зайберт.

Германия очаква Русия да се придържа към съществуващо междуправителствено споразумение, което я задължава да изпраща газ през Украйна, допълни той.

„С тяхното транзитно споразумение, договорено отчасти от ЕС и Германия, Русия и Украйна създадоха рамката за продължаване на транзита. Очакваме това споразумение да бъде спазено.“, подчерта Зайберт.

Договорът за транзит на газ изтича през 2024 г., но може да бъде продължен.

Други представители на правителството бяха по-критични.

Нилс Шмид, говорител по въпросите на външната политика от социалдемократите, които са коалиционни партньори на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, каза, че коментарите на Путин „не са полезни, но дразнят“.

Опозиционните партии, включително Зелените, които са второ място след консерваторите в анкетите преди изборите през септември, заявиха, че тръбопроводът трябва да бъде спрян.