Германия задели 40 млрд. евро за справедлив преход на въглищните си региони

Според федералната статистическа служба към 2016 г. Германия е имала 148 активни въглищни електроцентрали, като 33 000 души са пряко или косвено зависими от производството на въглища. [Lukassek/ Shutterstock]

Очаква се до 2038 г. последните въглищни централи в Германия да бъдат закрити. За да се преориентират икономически регионите, въглищните централи трябва да бъдат заменени от нов поминък за хората в областта на високите технологии. Финансирането ще бъде разпределено от координационна комисия, пише EURACTIV Германия.

Първите мощности на лигнитни и твърди въглища ще бъдат изключени от мрежата преди края на годината, в съответствие с германския закон за спиране на използването на въглища.

За да се гарантират 40-те милиарда евро структурна помощ, в четвъртък (27 август) координационната комисия подписа федерално споразумение. Комисията се състои от представители на федералното правителство и на въгледобивните провинции.

Координационната комисия ще осигури справедливо разпределение на средствата за въгледобивните провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Северен Рейн-Вестфалия.

Законът за структурни промени предвижда до 2038 г. да бъдат предоставени общо 26 милиарда евро под формата на федерални програми, като провинциите ще получат още 14 милиарда евро за собствени инвестиции.

Вече има списък с 80 такива проекта, посочи на пресконференция в четвъртък държавният секретар на министерството на икономиката на Германия Улрих Нусбаум.

За 2020 и 2021 г. са заделени 2 милиарда евро и се очаква резултатите да станат видими бързо. Те включват създаването на нови изследователски институции, като например Института за проучване на самолетни двигатели с ниски емисии в Котбус. Там германското правителството планира да създаде 500 нови работни места като финансиране четири лаборатории.

С тези проекти министерството тества технологии за трансформация на енергийни системи като производство на зелен водород в индустриален мащаб. Нова експресен влак от Берлин през Котбус до Гьорлиц ще бъде особено важен за провинция Саксония, за да може структурно слабият регион да бъде свързан по-добре.

Министърът за регионално развитие на Саксония Томас Шмит коментира, че що се отнася до решенията за финансиране, регионите ще бъдат силно ангажирани. “Mожем да получим одобрението на местните, само ако привлечем регионалните партньори”, каза Шмит. Въпросът наистина е политически чувствителен: въглищните работници в тези региони протестираха след решението за спиране на употребата на въглища до 2038 г.

Според федералната статистическа служба, към 2016 г. Германия е имала 148 активни въглищни електроцентрали, като 33 000 души са пряко или косвено зависими от производството на въглища. Очаква се много от тези работници да са в трудоспособна възраст, като тези над 58 години ще имат право на надбавка до пет години.

Според Шмит работата с общините за разработването на общи регионални проекти, които вероятно ще бъдат представени тази година, трябва да се свърши бързо. “Възможностите са огромни, усилията са огромни, но си заслужава”, посочи Шмит.

Междувременно Оливър Кришер, заместник-председател на парламентарната група “Съюз 90/Зелените” разкритикува липсата на критерии за разпределение на средствата. Той каза, че федералното правителство трябва да се съсредоточи повече върху насърчаването на възобновяемите енергийни източници, вместо да ги забавя.

И на европейско равнище има подобни опасения по отношение на финансирането на прехода. През юли Европейската сметна палата предупреди в изявление, че критериите за разходите по Фонда за справедлив преход не са достатъчно строги.

Без ясни критерии за разходите съществува риск “нужната структурна промяна да не се осъществи и преходът към зелена икономика да трябва да бъде финансиран отново”, предупредиха одиторите на ЕС.

Германия ще бъде вторият най-голям бенефициент на фонда след Полша. Според първоначалното бюджетно предложение на Европейската комисия, публикувано през януари, Фондът за справедлив преход трябваше да включва 7,5 милиарда евро, от които Германия щеше да получи 877 милиона.

По-късно Европейската комисия предложи фондът да се увеличи до 40 милиарда евро като част от актуализирано предложение, внесено през май. По-късно обаче държавните глави на страните членки намалиха средствата на Фонда до 17,5 милиарда евро в рамките на сделката за дългогодишния бюджет, постигната през юли.

Ако Полша не приеме целта на ЕС за въглероден неутралитет до 2050 г., тя ще получи само половината от помощта от Фонда за справедлив преход, на която има право.