Германия има 4 месеца, за да лицензира „Северен поток 2“

Тръбопроводът "Северен поток 2" [© Nord Stream 2 / Axel Schmidt]

Германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur си даде срок от четири месеца, за да завърши сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“. Институцията е получила всички необходими документи по заявлението за издаване на лиценз за експлоатация от тръбопроводната компания.

„Газпром“ обяви през миналата седмица, че строителството на тръбопровода до Германия е приключено. Това ще позволи на Русия да удвои износа на газ за Европа през Балтийско море. Така обаче се намаляват количествата, които се пренасят през Украйна.

Газопроводът очаквано предизвика остри критики от САЩ, Украйна и Полша. Вашингтон твърди, че проектът ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки.

След като германският регулатор приключи проверката, той ще изпрати проекта си за решение до Европейската комисия. Bundesnetzagentur трябва да гарантира, че „Северен поток“ спазва правилата на ЕС, които изискват собствениците на тръбопровода да бъдат отделени от доставчиците на газ.

Германският съд вече заяви, че правилата на ЕС за „отделяне“ на собственици от доставчици се прилагат в проекта „Северен поток 2“.

Германският канцлер Ангела Меркел се опита да намали страховете от тръбопровода при прощално посещение в Полша през уикенда. Тя коментира, че е дала ясен знак на Москва, че Украйна трябва да остане транзитна страна за руския газ след изтичането на петгодишната сделка през 2024 г.

По време на посещението полският премиер заяви, че продължаването на транзита на газ през Украйна намалява шанса Русия да използва доставките на газ като политическо оръжие.