Германия може да поеме управлението на ключови компании, ако Русия спре газа

Изглед на петролна рафинерия PCK в Германия, 9 май 2022 г. Поради руската инвазия в Украйна Европейският съюз подготвя план за ембарго на руския петрол. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Германските служители тихомълком се подготвят за внезапно спиране на доставките на руски газ с пакет за спешни случаи, който може да включва поемане на контрол над критични фирми, казаха пред Ройтерс три източника, запознати с въпроса.

Подготовката, която се ръководи от Министерството на икономиката, показва повишената готовност за спиране на доставките на руски газ, който захранва най-голямата икономика в Европа и е от решаващо значение за производството на стомана, пластмаси и автомобили.

Руският газ представляваше 55% от вноса на Германия миналата година и Берлин е подложен на натиск да развали бизнес отношенията си, които според критиците помагат за финансирането на руската война в Украйна.

Германия заяви, че иска да се откаже от руските доставки, но очаква да разчита в голяма степен на Москва за газ до средата на 2024 г.

Остава неясно дали ще се стигне до рязко спиране и официалните лица казаха, че Германия иска да предотврати ескалация, като например като подкрепи европейското газово ембарго, след като вече подкрепи санкциите срещу Москва за въглища и петрол.

Опасенията са, че Русия може да прекъсне доставките на газ едностранно и германското правителство търси решения, ако това се случи.

Правителството е решено да помогне, а подробностите за това как ще приложи плана в действие сега се уточняват, казаха служителите.

Правителството ще подкрепи отпускането на допълнителни заеми и гаранции за подкрепа на енергийните фирми, като им помогне да се справят с растящите цени, и може да поеме управлението на критични компании, като например рафинерии, казаха тримата служители.

На въпрос за мерките, германското министерство на икономиката посочи изявленията на своя ръководител, вицеканцлерът Роберт Хабек, че страната е положила „интензивни усилия“ през последните седмици да намали използването на руска енергия.

Миналия месец Берлин одобри правна промяна, която му позволява да поеме контрола върху енергийните компании като последна инстанция.

Сега се обсъжда как може да използва мярката на практика, като например да поеме контрола над рафинерията PCK, управлявана от руската „Роснефт“ в град Швед близо до Полша. Рафинерията със сигурност ще бъде засегната от петролното ембарго на Европейския съюз.

От „Роснефт“ отказаха да коментират евентуални германски действия.

Енергийна национализация?

Един от източниците коментира, че национализацията на енергийните компании е вариант, който се обмисля, но ще трябва да се прецени внимателно, като се подчертава, че целта е осигуряване на енергийни доставки, а не наказване на Русия.

Германия може да вземе дялове и в други компании, смятат запознати с въпроса. През 2018 г. тя направи подобен ход, когато държавната банка за развитие KfW купи 20% от оператора на енергийна мрежа, за да отблъсне оферта от китайска държавна компания.

Окончателният правителствен пакет за извънредни ситуации все още не е финализиран. Един от източниците предупреди, че вземането на миноритарни дялове в компаниите и интервенцията в рафинерията в Швед е в процес на обсъждане, но не е взето решение.

Длъжностните лица също проучват как банката KfW може да облекчи натиска върху ключовите компании, като ги подкрепи с допълнителни заеми или спешни кредитни линии, които биха могли да използват, ако цените на енергията скочат и предизвикат искания за марж на техните пазарни позиции.

По-рано тази година KfW помогна на германската енергийна фирма Uniper, газовото подразделение на EnBW VNG и оператора на електроцентрали с въглища Leag да се справят с нестабилността на енергийните пазари.

KfW отказа да коментира на кои компании е помогнал.

Германия също така проучва как да снабдява с газ при спешни случаи. Регулаторът обмисля дали да даде приоритет на индустрията пред домакинствата, което би било обрат на сегашната политика, при която първо биха спрели доставките за бизнеса.

Дискусиите се развиват на фона на войната в Украйна и все по-напрегнатото противопоставяне между Москва и Брюксел, който подкрепи строги санкции за изолиране на Русия.

Руският президент Владимир Путин каза на въоръжените си сили на парада в понеделник, че се бият за страната си, но не спомена колко дълго ще продължи нападението срещу Украйна, което Кремъл нарича специална военна операция.

Икономическа спирала

Руският гигант  „Газпром“ спря износа на газ за Полша и България миналия месец, след като те отказаха да плащат в рубли, но Кремъл отхвърли обвиненията на Европейската комисия, че Москва използва доставките на природен газ за изнудване.

Кремъл и „Газпром“ многократно са казвали, че Русия е надежден доставчик на енергия.

Те не отговориха веднага на искане за коментар относно надеждността на доставките.

След като колебливо подкрепи санкциите срещу въглищата и петрола, Берлин също така иска да тегли черта на зависимостта си от Русия, казаха четирима служители.

Те са загрижени, че ограничаването на доставките на газа може да доведе до рязко покачване на цените, позволявайки на Москва да печели от продажби извън ЕС и по този начин да продължи да финансира войната си в Украйна.

Служителите казаха, че Германия достига границата на санкциите, които може да наложи, без да отключи икономическа спирала, като дори онези от управляващата коалиция, които са предпазливи от налагането на санкции срещу газа, искрено подкрепят санкциите срещу  Москва.

Берлин беше повлиян от ръководителите на германската индустрия, включително главни изпълнителни директори на най-големите му листвани компании и представители на фирми с връзки с Русия, които редовно се срещаха и лобираха пред официални лица да не забраняват газа, коментира източник, запознат с въпроса.

Ръководителите на компаниите казаха, че се готвят да възстановят енергийните връзки с Русия, но призоваха правителството да не ги принуждава да го правят незабавно, разказа друг източник.