Германия може да спре „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна

Премиерът на провинция Мекленбург-Западна Померания Мануела Швезиг (червено яке) разговаря с представители на газопровода "Северен поток 2" по време на посещение на индустриалното пристанище, в Любмин, Германия, 15 октомври 2020 г. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Германия сигнализира във вторник (18 януари), че може да спре газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна. В същото време западните държави се обединиха зад Киев заради струпването на руски войски по украинските граници, което предизвика страх от война.

Съединените щати ще засилят дипломацията, след като преговорите с Русия миналата седмица приключиха без резултат. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Киев в сряда, преди да се отправи към Берлин, за да обсъди „съвместни усилия за възпиране на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна“ с германски, британски и френски политици.

Тъй като страховете от конфликт нараснаха, Великобритания обяви тази седмица, че е започнала да доставя на Украйна противотанкови оръжия. Външният министър на Канада посети Украйна, както и германският външен министър Аналена Бербок, която беше в Киев преди да отпътува за Москва. Западните дипломати се опитат да облекчат напрежението.

Бербок предупреди, че Москва ще пострада, ако атакува съседа си, а канцлерът Олаф Шолц даде знак, че отговорът на Берлин може да включва спиране на газопровода „Северен поток 2“, който трябва да доставя газ за Германия.

Шолц каза пред репортери след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг,, че е „ясно, че Русия ще плати висока цена и  всичко ще трябва да бъде обсъдено, ако се стигне до военна интервенция в Украйна“.

Канцлерът заяви по-рано, че Германия е отворена за санкции в случай на руска атака и че всички  варианти ще бъдат на масата. Включително и „Северен поток 2“, който е построен, но все още не е получил одобрение да започне да работи.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви след среща с Бербок във вторник, че газопроводът ще повиши европейската енергийна сигурност, когато заработи, и че „опитите за политизиране на този проект“ биха били контрапродуктивни.

Русия отрича, че планира да атакува Украйна, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако исканията й – включително обещанието на НАТО никога да не приеме Украйна, не бъдат изпълнени.

Десетки хиляди руски войници остават близо до границите на Украйна, а Москва  изпрати войски и военна техника в Беларус тази седмица за подготовка за учения със своя близък съюзник, което предизвикаха допълнително безпокойство на Запад.

Напрежението спомогна за понижаване на руската рубла спрямо щатския долар на финансовите пазари. Руските акции също се понижиха.

Още преговори НАТО-Русия

В Берлин Столтенберг каза, че е поканил съюзниците от алианса и Русия на следваща серия от срещи в Съвета НАТО-Русия, за да обсъдят начините за подобряване на ситуацията със сигурността след неубедителния първи кръг от преговори миналата седмица.

„Съюзниците от НАТО са готови да обсъдят конкретни предложения за това как да намалят рисковете и да повишат прозрачността по отношение на военните дейности и как да намалят космическите и кибер заплахите“, каза той на съвместна пресконференция с Шолц.

„Готови сме също да възобновим обмена за ученията и съответните ни ядрени политики“, допълни той.

Въпреки че Западът се обединява зад Украйна, бившата съветска република не е член на НАТО и алиансът няма договорни задължения да я защитава.

Президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли изпращането на американски войски в Украйна, ако се стигне до руска агресия.

След преговорите с Русия от миналата седмица, които не постигнаха пробив, Блинкен ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба в Киев в сряда, съобщи Държавният департамент на САЩ.

„САЩ не искат конфликт. Искаме мир“, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ пред репортери.

„Руският президент Владимир Путин има правомощията да предприеме стъпки за деескалиране на тази криза, така че Съединените щати и Русия да могат да създадат отношения, които не се основават на враждебност“, посочи служителят.

Блинкен разговаря с Лавров по телефона във вторник и призова за деескалация. Той уточни, че двамата са решили, че би било полезно да се срещнат лично.

Канадският външен министър Мелани Джоли каза в Киев в сряда, че Отава ще вземе решение за доставка на военна техника за Украйна в подходящия момент.