Германия обяви тревога за сигурността на газовите доставки

Германия предприе драстична стъпка, като ескалира предупрежденията до "ниво на тревога" в съответствие с разпоредбите на ЕС за сигурност на доставките на газ. [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Германското правителство засили предупреждението си за доставките на газ до „ниво на тревога“ в съответствие с регламента за сигурността на доставките на ЕС след намалените газови потоци от Русия.

Германия е най-големият нетен вносител на руски изкопаем газ в Европа. Държавната газова компания „Газпром“ намали газовите потоци през „Северен поток 1“ и „Турски поток“, позовавайки се основно на технически проблеми.

„Ние сме в газова криза. От сега нататък газът е дефицитна стока. Цените вече са високи и ние трябва да сме подготвени за по-нататъшни увеличения“, каза в четвъртък вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек.

„Дори ако обемите на газа все още могат да бъдат закупени на пазара и все още се съхраняват – ситуацията е сериозна, а идва зимата“, добави той.

Германия е първата страна от ЕС, която засили предупрежденията до „ниво на тревога“, въпреки че според съобщенията подобна мярка е била обмислена в Италия. Германия и Италия са най-големите купувачи на руски газ.

След като „Газпром“ намали потоците през „Северен поток 1“ с до 40%, позовавайки се на „измислени“ проблеми с поддръжката, свързани със санкциите, германското правителство беше принудено да мине на ново ниво на предупреждение.

Германия има тристепенен авариен план при недостиг на газ. Нивото на тревога е Фаза 2 от плана, която е предвидена да действа в случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ и теоретично дава възможност за повишаване на цените на синьото гориво за индустрията и домакинствата и по този начин да се постигне намаляване на търсенето.

Изправена пред намаляващите газови потоци от основния си доставчик Русия, водещата европейска икономика е във Фаза 1 от своя план за извънредни ситуации още от края на март.

„Тази ситуация винаги е била заплаха“, каза Хабек пред журналисти, цитирайки подготвителните мерки, които новото германско правителство е въвело.

От една страна е бързото изграждане на инфраструктура за внос на втечнен природен газ, а от друга предоставяне на германския единен пазарен оператор Trading Hub Europe около 16 милиарда евро за закупуване на газ за Германия.

Германското правителство по-рано беше решило да гори повече въглища, за да спести газ и да изплати разходите на промишлените потребители във времена на голямо търсене на газ.

Германското правителство преработи своя закон за енергийна сигурност от 70-те години на миналия век след атаката на Русия срещу Украйна. К

Ако цените на пазарите на газ експлодират и предупрежденията ескалират до ниво на тревога, това дава възможност на търговците на едро на газ да повишават цените едностранно.

„Този ​​механизъм може да е необходим в определени ситуации, за да се предотврати срив на енергийните доставки. Но има и недостатъци“, обясни Хабек.

Засега германското правителство разчита на технически подробности. За да влезе в сила, федералната мрежова агенция трябва да публикува уведомление във федералния вестник.

Въпреки че това няма да се случи засега, следващата критична дата вече наближава. На 11 юли „Северен поток 1“ ще влезе в планова поддръжка, която обикновено отнема около десет дни, обясни Хабек.

Има опасения, че след като потоците спаднат до нула, те може да не се възобновят. „Тогава ще приемем нови мерки“, каза Хабек пред EURACTIV.

Стари тежести

„Колко различна би била ситуацията днес, ако Германия не беше изоставала с разширяването на възобновяемите енергийни източници“, добави заместник-канцлерът.

Страната постепенно спираше ядрената енергия заедно с въглищата, като увеличаваше зависимостта си от изкопаемия газ за преходния период.

В рамките на две десетилетия германският внос на газ от Русия се е увеличил значително, преминавайки от 35% внос през 2008 г. на 55% през 2015 г.