Германия разбира нежеланието на България за петролните санкции срещу Русия

Президентът Румен Радев на Европейски съвет

Германия проявява „пълно разбиране“ към българското искане за неприлагане на бъдещите общи европейски санкции върху вноса на петрол и петролни продукти от Русия. Това съобщи българският президент Румен Радев в понеделник след срещите си с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц.

„По отношение на диверсификацията на газа, ще е необходимо време и много усилия за изграждане на необходимата инфраструктура с нови договори. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията за вноса на петрол“, каза Радев.

Още преди седмица българското правителство предупреди своите европейски партньори, че ще наложи вето на общото решение на ЕС за въвеждане на петролно ембарго на Русия, ако не бъде включена в списъка на страните, които могат да отложат въвеждането на санкциите.

Първоначално Еврокомисията приемаше изключения от ембаргото за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България. Последва заплахата за налагане на вето. Основният аргумент на българското правителство е, че забраната за внос на петрол от Русия би увеличило неимоверно инфлацията в страната.

Според първоначалната идея изключението за Унгария и Словакия се налага, защото те внасят по-голямата част от петрола си от Русия през тръбопроводи. Двете страни нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС. Предложението е двете страни да продължат да купуват руски петрол до края на 2023 година по действащите договори.

На този фон “Лукойл Нефтохим България“ притежава най-голямата петролна рафинерия на Балканите. Дори и България да успее да компенсира напълно доставката на петролни продукти от други източници, то българското правителство ще бъде изправено пред сериозно социално недоволство в Бургас, ако рафинерията спре работа.