Германия се съгласи да посече „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна

Германският външен министър Аналена Бербок дава съвместна пресконференция със своя колега от Люксембург (не е на снимката) в Берлин, Германия, 22 декември 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Съединените щати и Германия изглежда най-накрая са се договорили, че руският газопровод „Северен поток 2“ няма да заработи, ако Русия нахлуе в Украйна.

Първата индикация дойде от Държавния департамент на САЩ, който обяви, че „Северен поток 2″, който свързва Русия с Германия под Балтийско море, няма да продължи напред, ако Русия нахлуе в Украйна. Този ход значително засилва предишната позиция на Запада по отношение на стратегически жизненоважните доставки на газ.

„Искам да бъда много ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, „Северен поток 2“ няма да продължи напред“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той добави: „Няма да навлизам в подробности. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че няма да продължи напред.“

В същия ден министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок изглежда отнесе същото послание до Бундестага.

„В случай на нов акт на агресия ние разполагаме с широк диапазон от отговори, включително „Северен поток 2“, заяви тя.

Емили Хабер, посланик на Германия във Вашингтон, също доказа втвърдяването на позицията на страната си в коментари в четвъртък. Тя написа в Tуитър, че „САЩ и Германия са заявили миналото лято, че ако Русия използва енергията като оръжие или ако има друго нарушение срещу суверенитета на Украйна, Москва ще трябва да плати висока цена“.

Строителството на газопровода, който имаше за цел да заобиколи Украйна, беше завършено през септември, но не влезе в експлоатация, защото чака регулаторно одобрение от Берлин и Брюксел.

Проектът става все по-политизиран на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада, който се опасява, че Москва може да атакува Украйна, за да й попречи да изгради тесни връзки с НАТО. Русия отрича да крои такива планове.

В гледна точка на Киев „Северен поток 2“ ще позволи на Русия да спре транзита на газ през Украйна, която служи като застрахователна полица срещу военни авантюри на нейна територия.

Газови експерти смятат, че ако „Северен поток 2“ започне работа, транзитът на газ през Украйна ще спре.

Главният изпълнителен директор на украинския „Нафтогаз“ Юрий Витренко каза пред Си Ен Ен във вторник, че новото германско правителство трябва да направи важен избор – „да реши дали е със свободния свят или ще си сътрудничи с Путин“. „Те трябва да попречат на „Северен поток 2“ и „Газпром“ да бъдат над правилата“, добави той.

Витренко, който лично е участвал в преговорите с Путин, каза, че планът на руския лидер е да изгради „Северен поток 2“, така че да бъде „по-лесно да се нахлуе в Украйна“.

Друг украински служител, Сергей Макогон, шеф на газопреносния оператор на Украйна, коментира пред „Ди Велт“, че ако „Северен поток 2“ бъде сертифициран и започне да функционира, цените на газа за европейците ще се повишат.

„Най-голямата грешка на Германия е да приема украинската газопроводна система за даденост. Веднага след като „Северен поток 2“ започне да функционира, украинската мрежа вече няма да е необходима. „Газпром“ ще контролира всеки достъп и тогава цените ще се повишат, също и за Германия“, посочи Макогон.

Украйна продължава да казва на своите европейски партньори, че нейната система за пренос на газ е не само надеждна и гъвкава, но и притежава най-големите газови запаси в Европа, които се оказаха от изключително значение в ситуации на нестабилност на цените.

Русия пък твърди обратното, че остаряващите украински тръби могат да се спукат по всяко време.