Германия ще довърши изграждането на „Северен поток 2“

Съюзът за опазване на природата и биологичното разнообразие и "Германия за защита на околната среда" заведоха дела, които продължават да забавят строителството на газопровода. [ Aksabir / Shutterstock ]

Изграждането на два километра от силно оспорвания газопровод „Северен поток 2“ в германски води, което беше спряно заради опасения за околната среда, ще продължи.

Федералната служба за корабоплаване и хидрография разреши в понеделник да започне строителството на газопровода, за да позволи безопасно продължаване на работата в датски води.

Неправителствените организации – Съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие и Германия за защита на околната среда, заведоха дела, които продължават да забавят строителството на газопровода.

Организацията Германия за защита на околната среда определи решението като „изненадваща наредба“ и добави, че процесът е „изключително непрозрачен“. Сдружението обяви, че ще предприеме по-нататъшни правни стъпки, за да спре строителството на газопровода на германска територия.

В своя защита управляващите заявиха, че временното разрешително за двата километра тръбопровод е необходимо за възобновяване на строителството и то не застрашава околната среда. Решението е плод на „внимателно обмисляне“, обявиха от екипа на канцлера Ангела Меркел.

„Северен поток 2“ има за цел да удвои капацитета на газопровода „Северен поток“, който насочва руския газ директно към Германия. Строителството е обект на американски санкции и е подложено на критики от страна на ЕС.

Чешкият евродепутат Евжен Тошеновски отхвърли германската позиция по проекта, като заяви: „Северен поток 2 противоречи на усилията за намаляване на зависимостта на ЕС от горивата от Русия. Германците си противоречат, като подкрепят този проект. “

Германският евродепутат Удо Булман пък наскоро каза пред EURACTIV, че тръбопроводът се нуждае от „европейска“ перспектива, за да коригира „грешката“ от миналото. Той също така обясни логиката на Берлин по отношение на този спорен тръбопровод, която засяга външната политика и околната среда.

Русия е известна с това, че тръбопроводите ѝ изпускат метан, който е значително по-вреден за околната среда, отколкото въглеродния диоксид. През есента на миналата година сателитите на Европейската космическа агенция разкриха огромни количества метан, изтичащи от тръбопровод, пренасящ природен газ от Сибир към Европа.

Вашингтон яростно се противопостави на тръбопровода.  През март американският държавен секретар Антъни Блинкен подчерта, че „Северен поток 2“ е лоша сделка и предупреди участващите компании, че рискуват да понесат санкции.

Републиканската партия наскоро предупреди  Байдън, че „Северен поток 2“ ще „подкопае интересите на Съединените щати и европейската сигурност“.

„Санкциите на Конгреса в замяна на неясен ангажимент за осигуряване на транзит на украински газ или обещание за инвестиране в европейска енергийна инфраструктура –  това не само ще подкопае интересите на САЩ и европейската сигурност, но и ще е оскърбление на конституционните прерогативи на Конгреса“, казват републиканците в писмо до Бликен.

Спирането на “Северен поток 2“ отдавна е двупартиен приоритет, като членовете на Конгреса на САЩ твърдят, че завършването на газопровода ще укрепи властта и влиянието на руския президент Владимир Путин за сметка на европейските съюзници. Русия е намалила доставките на гориво за Украйна и части от Европа през зимата заради спорове за цените.

Самият Байдън публично нарече проекта “лоша сделка за Европа”.

Изборите в Германия през септември може да забият последния пирон в ковчега на силно злепоставения проект, тъй като кандидатът за канцлер от Зелените Аналена Баербок  е силно критична към него.