Германия ще помогне на държавите от ЕС без излаз на море с достъп до втечнен природен газ

Чешкият министър-председател Петр Фиала (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц си стискат ръцете след пресконференция в канцлерството в Берлин, Германия, 05 май 2022 г. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Германия ще бъде солидарна с държавите от Европейския съюз, които търсят алтернативи на руския газ и петрол, като ще помогне на източните държави без пристанища в Северно или Балтийско море да получат достъп до втечнен природен газ (LNG). Това заяви канцлерът Олаф Шолц в четвъртък (5 май).

След среща с министър-председателя на Чехия Петр Фиала Шолц посочи, че много държави са изправени пред още по-голямо предизвикателство от Германия в услията си да намалят зависимостта си от руския внос на енергия.

Вносът на руски газ, който се доставя по тръбопроводи, представлява над 90 % от потреблението на газ в Чехия, която няма излаз на море, посочи Фиала.

„Трябва да сме готови да помогнем на страните, които нямат пряк достъп до Северно или Балтийско море и които трябва да разчитат на нашето сътрудничество с тях“, каза Шолц, като добави, че подробностите тепърва ще се уточняват.

По-рано в четвъртък Германия предприе стъпки за увеличаване на вноса на втечнен природен газ, като нае четири плаващи съоръжения за съхранение и регазификация и избра пристанището на Северно море Вилхелмсхафен за първи център за обработка.

Запълване на хранилищата

Отделно от това Германия започна да запълва огромното газохранилище в Реден, изоставено от руския „Газпром“, съобщи в четвъртък назначеният от държавата управител на обекта.

„От днес се нагнетяват малки обеми“, заяви пред Ройтерс в първото си интервю на тази длъжност, Егберт Лаеге, назначен от германския енергиен регулатор за временно управляващ дружеството.

„Работим усилено върху решения, които да гарантират, че скоро в хранилището ще може да постъпва значително повече газ.“

Реден може да съхранява около 4 млрд. куб. м газ, но миналата зима пое само малки количества. Лаеге заяви, че е ясно, че газохранилището трябва да бъде запълнено за предстоящата зима.

Понастоящем Реден е пълно само на 0,6 %, което е далеч под средните 36 % запълняемост на газохранилищата в Германия.

Миналия месец „Газпром“ се отказа от дейността си в „Газпром Германия“, включително от най-голямото газохранилище в Западна Европа в Реден, тъй като дипломатическите отношения се влошиха заради войната на Русия в Украйна.

Руският газ е от жизненоважно значение за Европа и по-специално за Германия. Доставките обаче са поставени под съмнение от западните санкции заради инвазията на Москва в Украйна и предстоящия краен срок, поставен от Русия за плащания в рубли, който повечето купувачи отхвърлят.